\"И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре\"

Даниел Митов, министър на външните работи на България

\

„И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре“. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод реакцията на опозицията на решението за издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

По-рано днес АБВ и БСП поискаха оставката на Митов и призоваха за вот на недоверие към правителството.

„Съвсем нормално е в предизборната кампания да се искат оставки за щяло и нещяло. Ясно е, че преди избори опозиционното им говорене ще става все по-остро, но ние имаме много рационални аргументи без никаква емоция“, подчерта първият ни дипломат.

Сутринта Министерски съвет официално номинира Георгиева за шеф на международната организация, което бе изтълкувано като оттегляне на доверието към Ирина Бокова.

„Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН. Оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание“, отбеляза Митов.

Той категорично отрече твърденията, че правителството е действало задкулисно, за да осигури предварителна подкрепа на Георгиева и да саботира Бокова.

„Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави-членки на СС, за да им обяснявам кой ще бъде сменян, и кой не – са лъжи“, категоричен бе външният министър.     

Коментари: 0