И днес отровен въздух в София

Според общината обаче днес превишение в нормите не се очаква

И днес отровен въздух в София

Снимка: Economic.bg

И днес в София се отчита въздух, замърсен над нормите с фини прахови частици.

Над два и три пъти над нормите е съдържанието на фините прахови частици РМ10 в кварталите Павлово, Хиподрума и Надежда, сочат данните от Индекса за качеството на въздуха. Там състоянието на въздуха е определено като много лошо. В кв. Дружба също е отчетено превишение на нормата от 50 микрограма на куб.м, а състоянието на въздуха е определено като лошо.

Данните в системата от граждански станции Air Sofia също отчита завишени норми в повече от половината квартали на София, като най-замърсени са северните.

Според прогнозата на сайта на Столичната община днес замърсяване не се очаква. Въпреки това ще продължат проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, които вече текат от няколко дни. Вчера инспекторите са проверили над 30 автосервиза и пунктове за вторични суровини, на които са съставени предписания.

За днес в София е организиран протест на граждани заради мръсния въздух. Те предлагат редица мерки, сред които т.нар. "зелен билет" от 1 лев да е безплатен в дните със замърсяване, както и да се наложат ограничения за ползването на автомобили и спирането на енергийните помощи под формата на твърдо гориво.
Коментари: 0