И Ердоган изплува от офшорния скандал Paradise Papers

Неговият зет е свързан с множество фирми, регистрирани в “данъчни убежища“

И Ердоган изплува от офшорния скандал Paradise Papers
След като вчера стана ясно, че британската кралица Елизабет II, американският президент Доналд Тръмп, руският му колега Владимир Путин и канадският премиер Джъстин Трюдо са свързани по някакъв начин с офшорни схеми, днес изплува и името на турския президент Реджеп Ердоган. От публикуваните милиони документи, част от мащабното журналистическо разследване Paradise Papers, в. "Джумхуриет" е открил офшорни сметки, свързани с турския министър на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, и по-големия му брат Серхат Албайрак.

По времето, когато Берат Албайрак и неговият брат са ръководели турската компания „Чалък холдинг“ са били създадени много офшорни фирми, свързани с холдинга, пише изданието. Серхат Албайрак лично е бил директор на една от тези фирми.

Според документите братът на турския енергиен министър е свързан с офшорка в Малта – „Фрокс интернешънъл трейдинг“. Тази компания е била основана през януари 2003 г. и е била активна до септември 2009 г. По същото време Серхат Албайрак е бил генерален директор на „Чалък холдинг“ - до 2007 г., а след това тази длъжност поема сегашният министър на енергетиката Берат Албайрак.

Преди това стана известно, че и осем компании, свързани със семейството на турския премиер Бинали Йълдъръм, са базирани в офшорното данъчно убежище Малта. Според Paradise Papers тези компании са свързани със синовете, чичовци и племенници на министър-председателя на Турция. Пет от компаниите са собственост на синовете му - Еркам и Бюлент Йълдъръм, пише "Хюриет дейли нюз".
Коментари: 0