И Ким, и Тръмп са готови да се срещнат за трети път

И Ким, и Тръмп са готови да се срещнат за трети път
432 ~ 2 мин. четене
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че е готов да се срещне за трети път с американският президент Доналд Тръмп, въпреки неуспешната им среща в Ханой. Реакцията на държавния глава на САЩ не закъсня и в профила му в Twitter бързо се появи задочен отговор. 

„Съгласен съм с Ким Чен-ун, че личните ни отношения остават много добри, може би „отлични” е още по-точното определение, както и че би било добре да има трета среща на върха, за да можем напълно да разберем какво отстоява всеки от нас”, написа Тръмп в Twitter. 

Той добави, че с нетърпение очаква деня, в който ядрените оръжия на КНДР и санкциите срещу нея ще могат да бъдат премахнати.

„Няма да се поколебая да подпиша споразумението, само ако е написано така, че да отговаря на интересите на Северна Корея и САЩ и то да бъде справедливо и взаимно приемливо”, подчерта по-рано Ким Чен-ун. Той добави, че „това ще зависи изцяло от позицията на САЩ”. 

Ким коментира и провала на срещата в Ханой, като от думите пред парламента стана ясно, че смята САЩ и Тръмп за виновни. „На втората среща ние очертахме необходимите стъпки за изпълнение на съвмстните изявления 12 юни (от първата среща на върха в Сингапур през 2018 г.), изразихме нашата решимост да предприемем по-сериозни и надеждни мерки и очакваме САЩ да отговорят на това”, припомня той. Според него обаче американците са отишли в преговорната зала, упорито се фокусирани само върху онези мерки, които никога не могат да бъдат изпълнени.

Тази среща „ни накара силно да се съмняваме в правилността на предприетите стъпки (…) и искреността на намеренията на САЩ за подобряване на двустранните отношения”, коментира още Ким.  

Той все пак подчерта ,че личните му отношения с Тръмп остават добри. 

Коментари: 0