И лятото не успя да повиши продажбите във Великобритания

Все повече хора се запасяват със стоки заради страхове от хаотичен Brexit, но индустрията бележи спад

И лятото не успя да повиши продажбите във Великобритания
Британската търовия на дребно претърпя още един летаргичен месец през август, като продажбите на всички стоки, освен хранителни, намаляват.

Общите продажби на дребно са се понижили с 0.5% през август, според доклад на британския консорциум за търговия на дребно и KPMG, публикуван във вторник и цитиран от Блумбърг. Продажбите на хранителни стоки намаляват по-малко от останалите, подпомогнати от хубавото лятно време. В нехранителните артикули мебелите, играчките и детското оборудване се представят особено лошо.

„Август се оказа поредният невероятно разочароващ месец“, казва Пол Мартин, анализатор от KPMG. „Ясно е, че за голяма част от пазара на дребно усилията са насочени към запазване, а не растеж в този неблагоприятен и несигурен климат“.

Покупките в магазините намаляват с 3%, докато онлайн продажбите също разочароват, нараствайки наполовина спрямо средното ниво на нарастване в последните 12 месеца.

Обяснението е, че тревогите за икономиката се отразяват в поведението на потребителите с наближаването на крайния срок за Brexit 31 октомври. Миналата седмица данните от GfK показаха доверие на потребителите на ниво най-ниско от шест години.

Отделен доклад на Barclaycard посочи, че повече хора се стичат до дискаунт веригите. Страхът от недостиг на стоки в случай на хаотичен Brexit накара мнозина да започнат да съхраняват определени стоки, по-специално младите хора. Една четвърт от хората на 18-34 годиша възраст казват, че натрупват запаси от ежедневни вещи, като консервирани храни и домакински консумативи.

Тревогите обаче не пречат на британците да се насладят на хубавото лятно време. Разходите в кръчмите се повишават с над 10% от миналия август.
Коментари: 0