И Nissan свива производството на коли в Китай

Търсенето на най-големия автомобилен пазар в света намалява заради икономическите проблеми

И Nissan свива производството на коли в Китай

Снимка: БТА

Nissan Motor планира да намали производството на автомобили в Китай през следващите няколко месеца, пише Reuters, цитирайки свои източници. Причината е намаляващото търсене в най-големия автомобилен пазар в света. Японската компания е поредната, която взима подобно решение. Това вече направиха Ford Motor и Hyundai Motor.

Основните фактори, довели до свитото търсене на автомобили в Китай, е забавянето на икономическия растеж и щетите, които нанася вихрещата се търговска война със САЩ.

Nissan планира да намали производството в Китай с общо 30 000 единици в периода декември-февруари спрямо първоначалните си планове за производство, е казал източникът на Reuters. Не се уточнява обаче какви са били първоначалните планове.

Данните на Reuters показват, че компанията е произвела близо 400 000 автомобила в страната в периода декември-февруари 2018 г. Периодът обхваща първите два месеца на тази година, когато продажбите обикновено са по-малко заради подготовката за лунните новогодишни празници.

Японският бизнес всекидневник Nikkei обяви в четвъртък, че Nissan планира да намали производството си в три завода в Китай, включително един в Далиан, където произвежда популярните модели Qashqai и Infiniti QX50 SUV. Засегната ще бъде и фабриката в Джънджоу, където се прави кросоувърът X-Trail - един от най-продаваните модели, и моделите на марката Venucia.

Говорителката на Nissan в Пекин отказа да коментира бъдещите производствени планове.
Китай е вторият по големина пазар за Nissan, който представлява приблизително една четвърт от годишните продажби на автомобили в световен мащаб. През миналата година компанията продаде 1.5 млн. автомобила в Китай, а по-рано тази година заяви, че планира да увеличи продажбите до 2.6 млн. единици до 2022 г.

Но бумът в търсенето на автомобили в Китай сякаш е приключил, а пазарът е на път да отбележи годишен спад, който ще е първият от 1990 г. насам. Продажбите на Групата Nissan в Китай са нараснали с 3.9% в периода януари-ноември 2018 г. Това обаче остава далеч от резултата през същия период на миналата година, когато ръстът достигна 12%.
Коментари: 0