И Станишев е спряган да оглави Европейския парламент

Това са казали за Politico четирима източника, запознати с темата

И Станишев е спряган да оглави Европейския парламент
И името на Сергей Станишев влезе в публичното пространство като възможен следващ председател на Европейския парламент. Според четирима европейски представители, говорили за европейското издание на Politico, името на бившия български премиер е спрягано като възможна кандидатура за ръководител на ЕП.

Според същите източници има консенсус между Франция и Германия досегашният немски министър на отбраната Урсула фон дер Лейен да е следващият председател на Европейската комисия. Досегашният председател на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пък е на път да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Това би означавало две жени, които са компетентни и се интересуват от европейски проект, да заемат двете най-влиятелни позиции. Те също така представляват едно обновяване, тъй като не са от обичайните лица на Брюксел”, коментира един от европейските представители.

Белгийският премиер Шарл Мишел пък е спряган за председател на Европейския съвет, а испанският министър на външните работи Жозеп Борел – за върховен представител на ЕС по външните въпроси.

Основният въпрос, който остава нерешен, е къде да бъде наместен Манфред Вебер – кандидатът на ЕНП за Европейската комисия, който обаче бе отхвърлен от лидерите на страните членки на ЕС, коментира Politico.
Коментари: 0