IBM се отдръпва от лицевото разпознаване заради расизма

Компанията излиза от този бизнес в момент на масови демонстрации срещу расизма в САЩ

IBM се отдръпва от лицевото разпознаване заради расизма
844 ~ 1 мин. четене
Технологичният гигант IBM обяви, че излиза от бизнеса за лицево разпознаване в момент, когато използваната от все повече компании технология бива остро критикувана за това, че улеснява масовото наблюдение, допуска расови и полови грешки, влошавайки по този начин граждански права. 
Решението на американската компания обяви изпълнителният директор Арвинд Кришна. Той призова Конгреса за повече реформи за насърчаване на расовата справедливост.
Корпоративната новината идва на фона на масовите демонстрации в САЩ, избухнали след убийството на Джордж Флойд и дали начало на движението „Животът на черните има значение“.
Несъвършенствата на технологията за лицево разпознаване предизвикаха дебат и в редиците на Amazon. Миналата година 2.4% от акционерите в компанията гласуваха за забрана на продажбата на софтуера на правителствените агенции на фона на проблемите, свързани с поверителността и гражданските права.
Що се отнася до стратегията на IBM, след поемането на управлението този април, Кришна обяви, че ще се концентрира върху облачните услуги. Изглежда че компанията иска да се конкурира с лидерите на все по-перспективния пазар Amazon и Microsoft.
Решението за изтегляне от нишата с лицевото разпознаване пък изглежда обосновано и предвид това, че приходите на компанията от технологията не са особено големи, по думите на запознат с въпроса източник, цитиран от CNBC.
Подкрепи Economic.bg