ICGB търси кой да изгради газовата връзка с Гърция

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро

ICGB търси кой да изгради газовата връзка с Гърция
664 ~ 2 мин. четене

Компанията, която подготвя изграждането на българско-гръцката газова връзка „Ай Си Джи Би“ АД пусна обществена поръчка за строителство на интерконектора България-Гърция.

Ключовата процедура с предмет „Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България (IGB Project)” е на прогнозна стойност 145 млн. евро без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, съобщават от компанията.

Изборът на строител ще бъде направен чрез ограничена процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Той ще се проведе на два етапа: предварителен подбор и разглеждане, оценка, след което ще има класиране на офертите на преквалифицираните след първия етап кандидати.

При предварителния подбор ICGB ще прецени и определи кандидатите, които имат необходимата финансова и техническа способност да изпълнят предмета на обществената поръчка съобразно поставените изисквания.

ICGB приветства всички потенциални кандидати в процедурата и декларира, че приоритет на компанията е създаването на условия за обективен, прозрачен и конкурентен избор.

 „IGB е ключов и приоритетен инфраструктурен проект за България и Гърция, както и основен елемент в политиката на двете правителства за диверсификация на източници и маршрути на природен газ в региона. Обявяването на тази процедура демонстрира по недвусмислен и еднозначен начин ангажираността ни за реализацията на този проект и е знак, че той действително се намира в изключително напреднал етап, който създава условия строителството на газопровода да започне през последното тримесечие на 2018 г.“ коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания ICGB.

Изпълнителният директор от гръцка страна д-р Константинос Караянакос добави, че със стартирането на тази обществена поръчка се обезпечава фактическият старт на строителството на газопровода. Той добави, че се очаква въвеждането му в търговска експлоатация през 2020 г.

Припомняме, че в края на 2017 г. работата по междусистемната газова връзка България-Гърция рязко се ускори със стартирането на основни обществени поръчки. Преди месец стана ясно, че десет компании са подали заявления за участие в обществената поръчка за избор на доставчик на тръби за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция, която също беше ключова за проекта. 

Подкрепи Economic.bg