ИДИЛ разруши най-стария християнски манастир в Ирак

\"Св. Илия\" е на близо 1400 години

ИДИЛ разруши най-стария християнски манастир в Ирак

Снимка: Wikipedia

3857 ~ 2 мин. четене
ИДИЛ („Ислямска държава”) е разрушила най-стария християнски манастир в Ирак, съобщава АП, цитирана от news.bg.  Манастирът „Свети Илия” (Saint Elijah) в Мосул е на около 1400 години. До преди няколко години той дори беше посещаван от американски войници.

Световната агенция се е сдобила с нови сателитни снимки, които показват, че манастирът е напълно изравнен със земята.

"Не могат да опиша тъгата си. Нашата християнска история в Мосул е варварски заличена. Ние разглеждаме това като опит за изгонването ни от Ирак, елиминиране и прекратяване на нашето съществуване по тези земи”, каза 39-годишният свещенослужител Павел Табит Хабиб.

Терористичната групировка вече унищожи редица древни паметници на културата в Сирия и Ирак – някои от тях на над 2 хиляди години. Терористите разграбиха също музеи и библиотеки. 

Манастирът влиза към списък с повече от 100 унищожени религиозни и исторически обекта, включително джамии, гробници и църкви. Екстремистите унищожиха паметници с изключителна стойност в Ниневия, Палмира и Хатра.

От 2003 година, когато САЩ нахлуха в Ирак, християнското население в близкоизточната страна намаля от 1,3 милиона души на 300 хиляди в момента, според църковните власти в Ирак.

Унищожаването на манастира е сериозен провал за изпратените в Ирак американски войници и инструктори, които се опитваха да защитят подобни места с културна стойност.

Сателитните изображения, които показват унищожения манастир, са на компанията DigitalGlobe. Манастирът е сринат между 27 август и 28 септември 2014 година.

Най-вероятно са били използвани булдозери, друга строителна техника и експлозиви.

Манастирът, наречен Dair Mar Elia, e на името на асирийския християнски монах Свети Илия. Сградата е построена между 582 и 590 година след Хр. От векове манастирът е бил свещено място за християните в региона. 
Подкрепи Economic.bg