Идва ли краят на ерата Меркел?

Все по-вероятен става сценарият, при който германският канцлер ще освободи мястото си още тази година

Идва ли краят на ерата Меркел?
492 ~ 3 мин. четене

Свят, в който Ангела Меркел вече не е канцлер на Германия, е още един рисков фактор, чиито последствия са трудни за прогнозиране. Перспективата Меркел да бъде принудена да освободи канцлерското място заради отворената си политика спрямо бежанците, тревожеше участниците в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, който се проведе при закрити врати. Докато политическата вълна в родната ѝ Германия не е толкова застрашителна за нея, бизнесът започва да настоява за настъпване на края на ерата Меркел, продължаваща вече десетилетие.

„Няма кой да я замени,“ заяви президентът на Eurasia Group в интервю за Bloomberg в петък. „Това е рискът, който може да е изненадата на годината,“ допълва той.

Неволите за Меркел идват от факта, че инвеститорите трудно могат да разберат силите, които разрушават политиките по целия свят. Делегатите в Давос прекараха по-голяма част от седмицата в обсъждане дали кандидатурата на Доналд Тръмп трябва да бъде гледана сериозно. В Европа пък, бежанската криза увеличава успеха на популистки партии във Франция и Полша.

По-голямата заплаха

Множество мениджъри на световни банки се срещнаха в Давос и заявиха, че кризата, предизвикана от нахлуването на над 1 милион бежанци в Европа и рискът, който те представляват за Меркел, са по-голямата заплаха за стабилността на континента, отколкото евентуалното напускане на Европейския съюз от Великобритания.

Партньорите на Меркел алармират, че има само няколко седмици, в които да се намери решение и обща политика по бежанския въпрос и кризата по границите. Все по-вероятен става сценарият, при който Меркел ще освободи мястото си още тази година, споделят двама от изпълнителните директори, които желаят да останат анонимни.

Под натиска на консерваторите в собствената си коалиция и разяреното общество след секс атаките в някои градове, извършени от бежанци, времето на Меркел като че ли изтича. Тя отказва да вземе под внимание призивите за ограничаване на бежанския поток, като заяви, че ще задържи сегашната политика поне още месец, когато е следващата среща на върха на ЕС, при което да се обсъди намаляване на потока. „След това можем да направим предварителна оценка и да видим къде намираме,“ добавя канцлерът.

Изолация на ЕС

Преди година, непосредствено след атентатите срещу Шарли Ебдо в Париж, Меркел използва появата си в Давос, за да подчертае, че световният тероризъм не затваря границите на Европа и се обяви за прилагане на съвместни действия на европейско ниво, за да се справят с терористичната заплаха, без това да промени настоящите разбирания за отворена Европа. Тази седмица, след други зверства в Париж, които допълнително разпалиха дебата за имигрантите, позицията на Меркел я остави изключително самотна, както в Германия, така и в целия ЕС.

Заместник канцлерът на Германия Зигмар Габриел пристигна в Давос в сряда с призив за съвместни действия, които да спасят политическия развой за Меркел. Той се появи в деня, в който правителството на Австрия обяви план за ограничаване на притока на бежанци през своите граници – акт, който  Зигмар определи като „зов за помощ, от който става ясно, че Австрия, Швеция и Германия не могат да се справят с бежанската криза сами.“ Изглежда малцина в Европа ги слушат обаче. Държави като Унгария строят огради, отказвайки да поемат от тежестта на бежанската криза. Финансовият министър на Холандия Йерун Диселблум се обяви против поставянето на горна граница за пристигащите бежанци и призова за съвместен подход при граничния контрол. „Ситуацията в момента е следната: една след друга държавите налагат свои собствени мерки и това е подходът, с който аз не съм съгласен,“ каза Диселбулм в интервю за телевизия Bloomberg.

Рискът, че Европа няма да успее да се справи с бежанската криза е фактор, който допринася за загубата на доверие на световните пазари в момент, когато Китайската икономика се забавя, спадът на цените на петрола и перспективата за по-протекционистка политика от страна на САЩ, допълнително подклажда несигурността.

Лидерство

Този политически риск може да не е толкова страшен, колкото внезапното напускане на лидер, ценен от повечето от 2500-те бизнес шефове, които участват на форума в Давос. Според изследване за N24 – Emnid, публикувано в петък, само 15% от германците подкрепят настоящата миграционна политика.

„Лидерство е, когато някой прави нещо правилно, дори и да не е популярно,“ казва Бил Броудър, изпълнителен директор на Hermitage Capital LLP. „Германците може и да не харесват сирийците, които идват, но това е хуманитарно. Меркел е една от малкото лидери.“

Подкрепи Economic.bg