Икономическото възстановяване на Франция се отлага

Втората COVID вълна пренареди очакванията

Икономическото възстановяване на Франция се отлага

Снимка: Pixabay

520 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция очаква да възстанови икономиката си още през следващата година, когато ограничителни мерки срещу COVID-19 бъдат премахнати, прогнозира централната банка на страната, цитирана от Reuters.

Първоанчалните прогнози сочеха, че възстановяването на втората по големина икономика в еврозоната трябваше да настъпи през октомври. Очакванията бяха, че страната ще отчете ръст от 7.4% през 2021 г. и 3% през 2022 г. Новите ограничителни мерки срещу коронавируса обаче попречиха това да се случи. 

Сега, след новия локдаун през октомври и данните за свиване на БВП с около 9% тази година, Франция има нова прогноза. Централната банка очаква растеж от около 5% и през 2021 г., и през 2022 г.

След подробен анализ на банката се очаква, че икономиката на страната ще се върне към нивата си на производство отпреди кризата до средата на 2022 г. Въпреки тази донякъде положителна прогноза, нивото на безработица се очаква да продължи да расте и да достигне 11% през първата половина на идната година. Експертите твърдят, че тя би спаднала едва до 9% чак в края на 2023 г.

Въз основа на констатациите от ежемесечното си проучване на бизнес климата централната банка заяви, че икономиката работи с 8% по-слабо от нормалните нива през декември. Това означава, че икономическата продукция ще се свие с 4% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Подкрепи Economic.bg