Икономистите очакват още стимули от ЕЦБ

Никой от 33-те анкетирани експерти не прогнозира намаляване на лихвените проценти

Икономистите очакват още стимули от ЕЦБ

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейската централна банка ще разшири две ключови стимулиращи програми до края на следващата година, за да помогне на икономиката, докато ваксините бъдат достатъчно широко достъпни, за да укрепят възстановяването, смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Икономистите очакват с 6 месеца и 500 млрд. евро да бъде удължена програмата за изкупуване на облигации в размер на 1.35 трлн. евро по време на срещата на ЕЦБ следващата седмица. Очаква се и Управителният съвет да предложи нови дългосрочни заеми на банките и да удължи периода за допълнителни стимули за поддържане на кредитния поток към компаниите и домакинствата.

ЕЦБ дори предварително се ангажира да предприеме повече действия при нарастването на броя на заразените и налагането на нови ограничения на икономическата активност. Програмата за спешни пандемични покупки и програмата за увеличаване ликвидността на банките TLTRO са посочени като основни инструменти на институцията в кризата. 

Никой от 33-те анкетирани икономисти не прогнозира намаляване на лихвените проценти през следващата седмица. Въпреки че неотдавнашният напредък по отношение на ваксините срещу Covid-19 прави възможно пандемията скоро да бъде овладяна, икономическите последици като висок дълг и по-голяма безработица вероятно ще останат за по-дълго. Остават и други рискове, като например борбата на Европейския съюз за договаряне на условията по общия пакет за стимули в размер на 1.8 трилиона евро и неуспехът да се постигне търговска сделка с Великобритания преди крайния срок от 31 декември.

Краят на здравната криза, който сега изглежда вероятен през 2021 г., не означава край на икономическата криза“, каза Филип Гудин, главен икономист за Европа в Barclays.

Наред с повече покупки на облигации, за които прогнозите варират от 250 млрд. до 650 млрд. евро, икономистите очакват ЕЦБ да предложи на банките още по-щедър достъп до дългосрочните си заеми. Според очакванията на икономистите с шест месеца до края на 2021 г. ще бъдат удължени стимулите за кредиторите за предоставяне на финансиране за реалната икономика

Освен това повечето от анкетираните очакват нов кръг от дългосрочни заеми, които да се предлагат на тримесечие при още по-добри условия. От съществена важност за решението на ЕЦБ през следващата седмица ще бъдат актуализирани икономически прогнози, подчертаващи краткосрочното въздействие на последната вълна на пандемията, както и пътя за възстановяване през следващите три години.

Икономистите прогнозират, че спадът през тази година ще бъде по-малък от първоначално очаквания поради силния отскок през третото тримесечие. Вижданията за инфлацията са тя да се ускори средно до 1,5% през 2023 г., което все още би било значително по-малко от целта на ЕЦБ „под, но близо до 2%“.

Коментари: 0