ИТН форсира битката за БНБ със спешна процедура за нов гуверньор

Драстичното съкращаване на срока за номинации буди остри критики предвид изключителната важност на поста

ИТН форсира битката за БНБ със спешна процедура за нов гуверньор

Георги Ганев, депутат от „Демократична България“ и Любомир Каримански, депутат от „Има такъв народ“

Снимка: БТА

2309 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Избор на управител на БНБ

Най-голямата парламентарно представена политическа сила „Има такъв народ“ иска да ускори процедурата за избора на нов управител на централната банка на България, като намали срока за номиниране на кандидати на три календарни дни. Идеята им мина благодарение на подкрепата на ДПС и „Изправи се.Бг! Ние идваме“, докато от ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ настояваха за по-дълъг срок.

Депутатът от ДБ Георги Ганев предложи срокът да остане същия като досега – седем календарни дни, а бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев дори предложи седем работни дни. От БСП стигнаха най-далеч и дадоха идея за 15 дни, аргументирайки се с тромавите си партийни процедури.

Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно“, коментира Ананиев.

От ИТН мотивираха предложението си за ускоряване на процедурата с факта, че мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев е изтекъл още на 15 юли, а по правилник нов управител трябваше да се избере най-късно два месеца преди изтичането на мандата. Според председателя на бюджетната комисия – Любомир Каримански от ИТН, който е спряган и като един от основните претенденти за следващ гуверньор на БНБ – е нормално досега партиите да са готови с кандидатурите си.

Георги Ганев препоръча във възможно най-кратък срок след приемането на правилата да се насрочват изслушванията на кандидатите и процедурата да влезе в пленарната зала, същевременно докато се гледа и актуализацията на бюджета.

Изборът е изключително важен, защото някъде в този мандат на гуверньора ще опрем до еврозоната и е изключително важна позиция“, заяви Ганев.

Срокът започва да тече от момента, в който Народното събрание одобри правилата и процедурата за избор в зала.

Подкрепи Economic.bg