Депутатите се заеха със смяната на управителя на БНБ

Настоящият гуверньор Димитър Радев получи критики от страна на „Има такъв народ“

Депутатите се заеха със смяната на управителя на БНБ

Снимка: Красимир Свраков

3353 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Избор на управител на БНБ

Веднага след създаването на бюджетната парламентарна комисия депутатите се заемат с процедурата по избиране на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Справка за програмата на комисията във втория ѝ ден днес показва, че председателят ѝ и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански е включил в дневния ред проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ. Мандатът на настоящия гуверньор на централната банка Димитър Радев изтече миналия месец.

По Конституция управителят на БНБ се избира от Народното събрание. Освен мандатът на Радев, на 29 юли изтече и този на подуправителя и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова. На 24 октомври приключва и този на подуправителя и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов. Според Закона за БНБ изборът на нов член на Управителния съвет се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия – срокове, които, поне що се отнася до Радев и Стоянова, не са спазени.

Ако до изтичането на мандата изборът не бъде осъществен, членът на Управителния съвет с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор, гласи законът. В него няма специален текст, който да забранява втория мандат.

Радев беше избран на поста през лятото на 2015 г. след скандала с фалита на КТБ, който регулаторите до последния момент не забелязваха. Той смени на поста Иван Искров, който изкара начело на централната банка два непълни мандата или общо почти 12 години. Радев бе издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Той успя да стабилизира финансовата система след фалита на банката и освен това по негово време България успя да влезе в банковия съюз и валутно-обменния механизъм ERM-2.

Въпреки това БНБ не взе мерки по отношение на огромните кредити, отпускани от Българската банка за развитие (ББР), която е създадена с цел да кредитира малки и средни фирми, както и не попречи на инвестицията на държавата в Първа инвестиционна банка. Именно по тази линия Радев си навлече критики от страна на Каримански, чието име е спрягано за следващия гуверньор.

По неофициална информация именно въпросът кой да оглави БНБ за следващите шест години е и една от темите, по които „Демократична България“ и „Има такъв народ“ не са стигнали до консенсус по време на преговорите помежду си за съставяне на правителство.

Подкрепи Economic.bg