Имотният пазар в България е потънал с 30% в кризата

Продадените имоти в страната по време на извънредното положение са едва 37 903

Имотният пазар в България е потънал с 30% в кризата

Снимка: Economic.bg

14817 ~ 3 мин. четене

Въпреки твърденията на редица агенции за недвижими имоти и експерти за устойчиво развитие на пазара на имоти в страната и адаптиране на този сектор спрямо ситуацията, в която се намираме, оказва се това не е съвсем така. Проверка на Economic.bg в Имотния регистър показва, че броят на продадените жилища през второто тримесечие на 2020 г. – времето, в което страната ни беше в извънредно положение, буквално се срива с близо 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

За периода април-юни продадените жилища в страната са 37 903, което обаче е значително по-малко в сравнение с внушителното число от 52 503 направени продажби за същия период на 2019 г.

Как се движи пазара в София?

Пазарът на жилища в столицата винаги е бил един от най-бързо развиващите се в страната. Въпреки това коронакризата успя да стопира донякъде неговото развитие. Ако през второто тримесечие на 2019 г. в София са продадени 7670 имота, то година по-късно броят е с 1320 по-малък.

Интересна тенденция, която се наблюдава в София, е, че се отчита ръст на продажбите на имоти по време на второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с предходните три месеца. През първото тримесечие на 2020 г. регистрираните продажби на имоти са били 5285. През следващите три месеца те скачат до 6352.

В същото време в анализ, изготвен от екип на „Райфайзенбанк“ и Bulgarian Properties и публикуван днес, се посочва, че пазарът на жилищни имоти в страната се възстановява сравнително устойчиво след извънредното положение, когато се изповядваха много малко сделки, банките преразглеждаха рисковите си политики, а хората задържаха разходите си поради опасения от развитието на пандемията и икономическото си бъдеще.

Според анализаторите към второто тримесечие цените на имотите продължават да растат, но с по-бавен темп. Към второто тримесечие жилищата във всички областни градове са поскъпнали със средно 5.3%. За сравнение, през същия период на 2019 г. има отчетен ръст от 7.3%, а през 2018 г. – 7%. 

„Ценовият ръст по-скоро се дължи на силното първо тримесечие, преди да се наложат ограниченията“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в „Райфайзенбанк“. „Тенденциите, които наблюдаваме в момента, са по-малко на брой нови проекти с по-малка площ. Издадените разрешителни за строеж също намаляват и са на нивата от 2016-2017 г.“, казва още той.

Според анализа на банката цените на жилищата в София растат с 5% спрямо 2019 г., а средната продажна цена е 1176 евро/кв.м. Най-скъпата локация в столицата е около Докторски паметник (средно 2464 евро/кв.м.), а най-евтино жилище може да бъде купено в кварталите „Обеля“ и „Модерно преградие“: 800-850 евро/кв.м.

В Пловдив, Варна и Бургас ситуацията е сходна

В града под тепетата продадените имоти през второто тримесечие на 2019 г. са 3707 в сравнение с 2988 през същия период на тази година. Но и тук, както и в София, през второто тримесечие на 2020 г. е отчетен ръст на продажбите в сравнение с първото. За периода април-юни са продадени 3707 имота, а за януари-март – 2716.

Във Варна на месечна база също е отчетено увеличение, но не и на годишна. Единствено в Бургас, от разглежданите градове, е отчетено намаление в продажбите през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с първото.

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 880 евро/кв.м. (ръст от 1.92% спрямо 2019 г.), във Варна – на 852 евро кв.м. (+1.88%) и в Пловдив 795 евро/кв.м. (+3.85%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 377 евро/ кв.м. и Видин – 330 евро/кв.м.

Въпреки растежа на цените на имотите през последните няколко години, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м. жилище) се запазва устойчив. За София възлиза на 1.20, докато за сравнение през 2008 г. той е 3.43, уточняват още в анализа си от „Райфайзенбанк“.

Индустриални площи

Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на 2020 г., както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие. До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м. Това показва тримесечният доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Сред по-големите въведени в експлоатация проекти са пета и шеста сграда от East Ring Logistics Park в Нови хан, както и първият етап от Logistics Park Sofia в Равно поле. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, основно в резултат на ръста на онлайн търговията.

„Регистрираме устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, провокирано основно от ръста на онлайн търговията”, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3.8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4.2-4.4 евро/кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2%.

Подкрепи Economic.bg