Индийски храм крие съкровище за трилиони

Легендата на храма е потопена в мистерия и страхове

Индийски храм крие съкровище за трилиони

Снимка: Wikipedia

Храмът Сри Падманабасвами (Sree Padmanabhaswamy ), разположен в Тируванантапурам, е известен с трезора си, пълен със съкровища. Те са оценени на стойност 1 трилион долара. 

Легендата на храма е потопена в мистерия и страхове. Говори се, че две гигантски и смъртоносни кобри пазят най-вътрешната скрита камера. Подобно на филма от поредицата за Индиана Джоунс "Похитителите на изгубения кивот", легендата също разказва, че всеки, който отваря сейфа, го очакват катастрофални последици. Естествено, цялата тази мистерия подхранва очарованието на публиката към тази историческа забележителност.

Храмът е индуистки, посветен на бога Вишну, вторият от божествената троица в индуистката религия.

Триумвиратът се състои от три божества, които отговарят за създаването, поддържането и разрушаването на света. Ролята на Вишну е да се върне на земята в трудни времена и да възстанови равновесието между доброто и злото. Досега той се е въплъщавал девет пъти, но индусите вярват, че за последно ще се появи преди края на света.

Храмът Срей Падманабасвами е управляван от тръст, контролиран от кралското семейство Траванкор, а храмът, заедно с неговото имущество, принадлежал на лорд Падманабасвами. Върховният съд на Индия отстранява фамилията Траванкор от управлението на храма поради грубо и лошо управление.
 
Храмът датира от началото на средновековието - между 6-и и 9-и век. Дострояван е през 16-и век. Има 6 основни камери (зали) и няколко тайни трезора.

Върховният съд на Индия е разпоредил отварянето на 6 от трезорите, които се намират под земята. Вътре са открити съкровища за 22 млрд. долара, включително златни статуи на идоли, златни слонове, фигури на божества, носещи 18-фута дълги огърлици с диаманти, чанти със златни монети и 66 златни съда с големината на кокосов орех, покрити с изумруди и рубини.
 

Главният трезор, носещ името Трезор А, съдържал 2000 фунта златни монети (907 кг), някои от които датират от 200 години преди Христа, както и солиден златен трон, покрит със стотици диаманти и други скъпоценни камъни. На вратите на трезора са изрисувани две гигантски кобри. Вратата на трезора няма дръжки, болтове, брави, ключалки или друго приспособление за отваряне. Индийската легенда гласи, че вратата може да бъде отворена само високопоставен индус с тайно песнопение. Пак според митовете, ако някой се опита по друг начин да отвори вратите, то ще се изсипе бедствие над него, над храма, над Индия и дори над целия свят.


Служители на храма били накарани да изнесат съкровищата, за да бъдат проучени. Изнасянето им отнело цял ден работа на 15 човека.


Съкровището включвало 100 000 златни монети отпреди няколко столетия, както и златни бижута и купчини диаманти, рубини и други скъпоценни камъни. Някои от диамантите били по-големи от 110 карата. Само една от находките - солидна златна фигура на Вишну, се оценява на 30 милиона долара. 
Засега вторият трезор, Трезор В, остава недостъпен, но главният и останалите 5 отворени, съдържат неизмерни богатства.
 
Днес храмът е охраняван до зъби, с камери за наблюдение, детектори за метал и над 200 въоръжени пазачи.
 
През 2015 г. Върховният съд на Индия отстранява от управлението семейство Траванкор, тъй като одит установил кражба на златото от храма. Липсвали златни съдове и сребърни кюлчета. Според властите, те са изнесени през таен подземен тунел. 
 
Специалистите вярват, че съкровището, което остава затворено в Трезор В, вероятно ще е най-голямото в света. Според легендата самият трезор е със стени от злато, а съдържанието му може да затъмни по блясък и стойност това на отворените досега пет трезора.

Коментари: 0