Индия остава най-бързо развиващата се голяма икономика в света

Икономиката нараства с повече от 8% между април и юни 2018 г.

Индия остава най-бързо развиващата се голяма икономика в света

Хайдерабад

Снимка: Pixabay

2231 ~ 1 мин. четене
Икономиката на Индия е нараснала с повече от 8% между април и юни спрямо година по-рано, като ръстът на производствената активност и разходите извеждат шестата най-голяма икономика в света до най-бързия й ръст за последните повече от две години.

Брутният вътрешен продукт в страната е нараснал с 8,2% на годишна база, според данни на правителството от днес, което е повече от увеличението от 7,7% през първите три месеца на 2018 г. Анализаторите прогнозираха по-рано ръст от 7,6%. 

Индия е най-бързо развиващата се икономика в света и се разраства по-бързо от Китай, която отчита 2,7% икономически растеж през второто тримесечие.

Анализаторът на CLSA Кристофър Ууд отбелязва, че устойчивостта на индийския фондов пазар може да сигнализира, че икономиката се ускорява в момент, когато много други пазари в Азия може да са близо до цикличните върхове. Изолацията от продължаващата глобална търговска война може да е причината, добавя той.

Ръстът също така надмина прогнозите на Резервната банка на Индия, която направи опити да се пребори с разпродажбите на национална валута и изпрати рупията до най-ниски стойности за всички времена. Централната банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 6,5% на последните си две заседания.
Подкрепи Economic.bg