Иновации в транспорта за борба срещу коронавируса

Компаниите внедряват от UV лампи и изкуствен интелект до обикновени забрани за сядане

Иновации в транспорта за борба срещу коронавируса
1892 ~ 2 мин. четене

САЩ

Транспортната администрация на Ню Йорк (MTA) обяви нова програма, която използва ултравиолетови (UV) лампи за борба с разпространението на COVID-19 в обществения транспорт. Лампите излъчват UVC лъчи, които се справят много добре с унищожаването на генетичен материал – основната среда за разпространение на вируса, като в същото време ще бъдат напълно безвредни за хората.

Американският железопътен гигант „Армтрак“ приложи нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Вече всички пътници на компанията са задължени да носят предпазна маска по време на своето пътуване, а кафе-ресторантите във влаковете са затворени за посещения. Предлаганите от тях храни и напитки могат да бъдат консумирани от пътниците единствено на предварително запазените им места за пътуване.

Китай

UV лампи за борба с разпространението на COVID-19 се използват и в други държави, освен в САЩ. Такива вече са монтирани и в автобусите на градския транспорт в Шанхай, както и в други градове на Китай.

Белгия

„Инфрабел“ - компанията, стопанисваща белгийската железопътна мрежа, обяви, че ще започне да използва изкуствен интелект (AI), за да ограничи разпространението на COVID-19. От 26 май са инсталирани сензори на места от железопътната мрежа, където има най-голямо струпване на хора. Датчиците веднага засичат и изпращат сигнал, ако работниците на компанията не носят предпазни маски или не спазват мерките за социална дистанция.

Чехия

Най-големият железопътен превозвач в страната - „Чешки железници“, представи видео, в което нагледно показва как се бори да запази здравето на своите пътници. Дезинфекцирането на седалките във вагоните се прави с нано спрей, който образува невидим защитен слой, а бактериите по-трудно остават на повърхността, благодарение на технологията, която се използва.

На всяка втора седалка в мотрисите на московското метро е поставен червен стикер, който забранява сядането, за да бъде спазена социалната дистанция.  В бързите влакове на Индонезия всяка втора седалка е маркирана с червен кръст, за да не се сяда на нея.

Коментари: 0