Интерпол прати на Ливан заповед за ареста на беглеца Гон

В Токио властите атакуваха дома му, а Турция арестува пилотите на частния самолет, който го превози до Бейрут

Интерпол прати на Ливан заповед за ареста на беглеца Гон

Снимка: БТА

Ливан е получил от Интерпол днес заповед за арест на отстранения главен изпълнителен директор на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, Карлос Гон, съобщи ливански съдебен източник пред Reuters. Искането с червената бюлетина на Интерпол, с която се призовават властите да арестуват издирвано лице, е получено от вътрешните сили за сигурност на Ливан и все още не е изпратено в съдебната система, каза източникът.

Гон избяга в Бейрут от Япония, където е изправен пред съд за предполагаеми финансови нарушения.  Бягството му се превърна в най-обсъжданата тема по Нова година, след като на 31 декември стана ясно, че той е кацнал в Бейрут с частен самолет, минавайки през Турция. Никой няма обяснение как се е случило това, тъй като японските власти отнеха и трите му международни паспорта, пускайки го под гаранция по-рано миналата година.

Източникът, който говори при условие за анонимност, заяви, че не е взето решение по отношение на заповедта.

В минали случаи, когато Ливан е получавал червена бюлетина за ливански граждани, пребиваващи в страната, заподозрените не са били задържани, а паспортите им са конфискувани и е определена гаранция, казва източникът.

По-рано днес длъжностни лица от прокуратурата в окръг Токио извършиха обиск в бившата резиденция на Гон в японската столица, за да търсят доказателства и улики за бягството.

В Турция седем души бяха арестувани като част от разследванията. Държавната агенция "Анадолу" съобщи, че хората, за които се подозира, че са помагали на Гон, включват четирима пилоти, двама служители на наземното обслужване и операторът на частна карго компания.

Арестът на Гон в Ливан се счита за малко вероятен, предвид политическите му връзки там. Това е една от трите държави, които преди това са му предоставили паспорт, заедно с Бразилия и Франция, коментира "Гардиън". Гон е роден в Бразилия от ливански родители и е учил във Франция преди да започне работа за водещия производител на гуми Michelin и автомобилния производител Renault.

Ливан вече посочи, че Гон е влязъл законно в страната, използвайки френски паспорт и ливански личен документ.

Гон си изгради солидна бизнес репутация като изпълнителен директор първо на Renault, преди да стане архитект на съюза с Nissan и по-късно с Mitsubishi. Алиансът беше вторият най-голям производител на автомобили в света през 2018 г. с продадени 10.76 млн. коли.

Въпреки това неговото падение дойде през ноември 2018 г., когато беше арестуван в Токио по обвинение, че не е отчел доходи за 80 млн. долара. Той беше обвинен и в използването на собственост на компанията Nissan за лична изгода. Гон плати глоба в размер на 1 млн. долара през септември, за да уреди подобни обвинения в измама с Комисията за ценни книжа и борси в САЩ.

Той беше и обект на денонощно наблюдение в дома си в Токио, откакто беше пуснат под гаранция през април 2019 г. Властите в Япония са усвоили сумата, съобщават японски медии, което означава, че Гон е загубил 1.5 млрд. йени (10.3 млн. паунда).

Според Reuters, Гон е решил да избяга от Япония, след като научил, че процесът му е бил забавен до април 2021 г., а също и защото не му било позволено да говори със съпругата си по Коледа.

Твърди се също, че той е обезпокоен от новината, че дъщеря му и синът му са били разпитани в САЩ от японските прокурори в началото на декември. Гон бил убеден, че властите искат принудително признание от него, като оказват натиск върху семейството му.

Японският обществен оператор NHK заяви в четвъртък, че на Гон му е бил издаден резервен френски паспорт, който му е било разрешено да носи със себе си в заключен куфар, докато е бил под гаранция. Според NHK, ключът към заключеното куфарче е бил държан от адвокатите на Гон.

Досега представителите на Гон отказваха да дадат подробности за това как той е осъществил драматичното си бягство, което почти сигурно би изисквало помощта на множество хора, както и значителни финансови средства. Той обеща да проведе пресконференция следващата седмица.

Въпреки червената бюлетина от Интерпол, 65-годишният бивш мениджър най-вероятно няма да бъде изправен пред екстрадиция от Ливан, която няма договор с Япония. Френското правителство също заяви в четвъртък, че няма да го екстрадира в Япония, ако той отиде във Франция.

"Ако г-н Гон пристигне във Франция, ние няма да го екстрадираме, защото Франция никога не екстрадира своите граждани", каза министърът на икономиката Аньес Пание-Рюнашер, пред френския канал за новини на BFM.
Коментари: 0