Абсурд е България да влезе в еврозоната, без да изпълни критерия за инфлация

Не е реалистично страната да се присъедини към валутния съюз на 1 януари 2025 г.

Даниела Бобева, вицепремиер на България (2013 – 2014 г.):

Абсурд е България да влезе в еврозоната, без да изпълни критерия за инфлация

Снимка: БТА

~ 6 мин.
Антония Симова Антония Симова

Проф. д-р Даниела Бобева е ръководител на секция „Международна икономика“ в Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН). Тя е преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Университета за национално и световно стопанство (УНСС). 

Работи в банковия и финансов сектор повече от 20 години, като 11 години е директор на Европейската и международна дирекция в БНБ. Била е част от Комитета по финансовите услуги към Европейската комисия, където се изработват европейските регулации и политики в тази област. Била е алтернативен член и на Икономическия и финансов комитет към Съвета ЕКОФИН, в който се координира макроикономическата политика на ЕС.

Кариерата ѝ включва и позицията на Първи вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие при нейното създаване от 1998 до 2001 г. В периода 1995 – 1996 г. е председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. През 1997 г. става министър на търговията и външноикономическото сътрудничество, а между 2013 и 2014 г. е вицепремиер по икономическото развитие.

Тя е автор и на книгата „Лични финанси. Третата революция“ в партньорство с Junior Achiеvement Bulgaria, чиято премиера се състоя на 19 февруари.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads