Инвестираха 1 млрд. долара в Spotify

Вложителите ще получат акции на компанията при очакваното публично предлагане

Инвестираха 1 млрд. долара в Spotify
228 ~ 1 мин. четене

Музикалният стрийминг гигант Spotify получи 1 млрд. долара от инвеститори под формата на конвертируем дълг, съобщава в. WallStreet Journal.

Инвестиционната компания TPG, хедж-фондът Dragoneer Investment Group и клиенти на Goldman Sachs участват в сделката, посочва финансовото издание, позовавайки се на запознати със споразумението. Сделката е под формата на конвертитуеми облигации, които ще се превърнат в акции.

Компанията Spotify се подготвя за първично публично предлагане (IPO) през следващата година, а TPG и Dragoneer ще могат да конвертират дълга си в акции с 20% отстъпка от цената.

Spotify ще плаща годишна начална лихва от 5%, която ще нараства с 1% на всеки 6 месеца, докато компанията не излезе на борсата или процентът не достигне 10%, уточнява вестникът.

Пазарната оценка на Spotify възлиза на 8,2 млрд. долара през юни, когато финландско-шведският телекомуникационен оператор TeliaSonera купи 1,4% от акциите.

От години текат спекулациите кога музикалната компания за стрийминг ще стане публична, въпреки че директорите никога не са потвърждавали подобни намерения. Основана през 2008 г., Spotify вече има над 30 млн. потребители.

Коментари: 0