Бъдещият инвеститор в АЕЦ \"Белене\" ще иска разрешение от ЕК за проекта

Предишният път процедурата е отнела 10 месеца, казват от Министерство на енергетиката

Бъдещият инвеститор в АЕЦ \
Автор: Александра Сотирова

Министерство на енергетиката е запознато с това, че Европейската комисия трябва отново да даде одобрение за изграждането на АЕЦ „Белене”. Това обаче може да се случи едва след като процедурата за избор на стратегически инвеститор бъде реализирана. Това става ясно от отговор на ведомството до Economic.bg.

„Ако след провеждането на тази процедура бъде избран стратегически инвеститор, то той ще подаде информация до Европейската комисия за това, че са настъпили изменения в инвестиционния проект”, казват от енергийното министерство, добавяйки, че в отговор ЕК трябва да направи своите проверки и анализи и да се произнесе.

В позицията се казва още, че проектът АЕЦ „Белене“ под номер А92 с два реактора ВВЕР 1000 е нотифициран пред Европейската комисия през 2007 г. и в европейския регламент ясно се определя какво се предвижда при тази хипотеза. Според регламента всяка държава членка е длъжна да информира ЕК, ако настъпят промени в инвестиционния проект. От Министерството на енергетиката добавят, че са анализирали въпроса още след излизането на арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ през август 2016 г.

От ведомството дават пример, че през 2007 г., когато проектът за АЕЦ „Белене“ е бил нотифициран, това се е случило в рамките на десет месеца – документите са подадени през февруари, а комисията се е произнесла през декември. „Сега говорим за същия проект, със същите типове реактори, но с друг инвеститор”, пише в отговора.

Позицията на Министерството е по повод отговора на ЕК на въпроси на евродепутата Светослав Малинов, който твърди, че България ще трябва отново да получи разрешение от Европейската комисия за изграждането на проекта АЕЦ „Белене”. В позиция на ЕК никъде не се споменава конкретно какви разрешителни трябва да вземе отново страната ни. 

"Изменението от 2014 г., прието след ядрената авария във Фукушима, включва нова цел за високо ниво на ядрена безопасност за предотвратяване на аварии и избягване на изхвърляния на радиоактивни вещества. С него също така се изисква от заявителя за лицензия за строителство да извърши оценка на безопасността на площадката и да представи доказателства относно ядрената безопасност. Новата цел за безопасност се прилага за новите ядрени инсталации, за които за първи път се издава лицензия за строителство след 14 август 2014 г.", пише ЕК.

Коментари: 0