Инвеститорите в България имат нужда от предвидима среда и подготвени кадри

Американските инвестиции у нас са силно подценявани, смятат от Американската търговска камара

Инвеститорите в България имат нужда от предвидима среда и подготвени кадри

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Александра Сотирова

За да привлича повече американски инвестиции, България има нужда от предвидима среда, ефективна съдебна система и подготвени кадри. Това каза изпълнителният директор на Американската търговска камара в България (AmCham) Петър Иванов.

Друга пречка пред инвеститорите у нас е липсата на електронно управление, добави той като обясни, че то е необходимо във всички измерения – правна система, здравеопазване и държавна администрация.

„Постоянно се търсят кадри. Не можем да направим от всеки човек програмист. Трябват ни кадри за утрешния ден, не за вчерашния, а ние не разполагаме дори за днешния”, каза той. Директорът на камарата добави, че бавното правораздаване не е никакво правораздаване.

Добре позната пречка за чуждестранните инвестиции е липсата на квалифицирани кадри и образователна система, която да ги подготвя. По думите на Иванов България спешно трябва да направи реформи в образователната си система и да започне да произвежда повече подготвени за бизнеса кадри. "Тези мерки са необходими сега, тъй като техният ефект ще се отрази на икономиката след много време и ако изгубим това време инвестициите ще отидат на друго място", обясни той.

Американските инвестиции в България са силно подценявани заради статистиката, която в голяма част не се отчитат заради различния статистически подход. Според данните за преките чуждестранни инвестиции САЩ са на едва 13-то място по инвестиции в страната ни, но ако вземем предвид и крайния собственик то Америка вече се изкачва до 6-то място по размер на инвестициите. От 1990 до 2016 г. насам инвестициите в българската икономика от САЩ възлизат на близо 4.5 млрд. лв., или 5.7% от всички преки чуждестранни инвестиции. Това показа докладът на Американска търговска камара за американските инвестиции у нас, подготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Предпочитаната страна-база за инвестиции в България е Холандия с дял от 67% от всички непреки американски инвестиции. Топ три дестинациите включват още Британските вирджински острови (12% от непреките американски инвестиции) и Люксембург (10% от непреките американски инвестиции), като заедно представляват около 90% от непреките американски инвестиции у нас.

Иванов коментира, че именно познатата и предвидима среда в Холандия е  причината част от американските инвестиции в България да минават от там, а да не са преки.

Резултати показват още, че около 98% от американските инвестиции в страната ни са концентрирани в четири икономически отрасъла- преработваща промишленост, производство на електрическа енергия, създаване и разпространение на информация и творчески продукти и търговия.

Важността на американските инвестиции в отделните райони на страната не е еднаква. Има градове, в които няколко компании предопределят облика на местната икономика – такива Габрово, Разград, Стара Загора. Американски инвестиции не отсъстват и в други големи градове в страната – Пловдив, Варна, Добрич, но влиянието им е по-незначително на фона на големи инвеститори от други страни.

Коментари: 0