Самолет на Ryanair с драматично излитане по време на бурята Али (видео)

Според пилоти обаче ситуацията изобщо не е толкова опасна, колкото изглежда

Самолет на Ryanair с драматично излитане по време на бурята Али (видео)

Снимка: кадър Youtube

В интернет се появи драматично видео от самолет на Ryanair, който е направо повлечен от ветровете на бурята Али и почти излиза от пистата, докато се опитва да излети от летището в Бирмингам в посока Аликанте.

На кадрите се вижда как самолетът е отнесен от вятъра, докато предните и десните колесници се отделят от земята.

След този опасен старт самолетът най-накрая застава неподвижно във въздуха.

Видеото е заснето на 19 септември, но е качено в Youtube на 3 октомври.

От Британската асоциация на пилотите (British Airline Pilots’ Association - Balpa) коментират пред „Индипендънт”, че ситуацията не е толкова опасна, колкото изглежда във видеото.

"Макар да изглежда страшно, това е нещо, за което пилотите редовно се обучават и не е причина за тревога", заявява говорител на Balpa пред The Daily Mail.

"Пилотите са специално обучени да владеят самолета във всички ситуации, в които може да се очакват, включително силни ветрове”.

"Техниката за излитане при ветровити условия варира от самолет до самолет, но целта е да се предвиди как въздухоплавателното средство ще реагира на вятъра, докато скоростта му се увеличава и се приложи контрол, който да поддържа самолета изправен на нивото на крилата", обясняват от там.

Ryanair потвърди, че полетът от Бирмингам до Аликанте на 19 септември е излетял успешно при ветровити условия и е продължил "без инциденти".

В последния месец в Обединеното кралство се наблюдаваха неблагоприятни климатични условия, които засегнаха пътуващите до и от Великобритания.

Бурята Али доведе до отмяна на полети и влакове в цялата страна, а десетки полети бяха анулирани на летищата в Лондон миналата седмица поради силна мъгла.

Затрудненията в пътуването вероятно ще продължат, тъй като Метеорологичните служби издадоха предупреждение "опасност за живота" в петък, когато се очаква силен вятър да удари Шотландия и Северна Ирландия.


Коментари: 0