Иран призова Тръмп да спре да туитва за петрол - вдигал цената

От кога вие нареждате на ОПЕК, пита иранският представител в петролния картел

Иран призова Тръмп да спре да туитва за петрол - вдигал цената

Снимка: Twitter @realDonaldTrump

784 ~ 2 мин. четене
Високопоставен ирански представител поиска от американския президент Доналд Тръмп да се въздържа от туитове за петрола, тъй като според него посланията увеличават цената.

"Моля, спрете, в противен случай ще се увеличи!", заяви иранският представител в ОПЕК Хосеин Каземпур Ардебили в изявление, цитирано от агенция "Шана".

През последните дни Тръмп няколко пъти пусна статуси в Т,итър за световните петролни пазари, оплаквайки се, че цените в момента са твърде високи, и настоявайки големите производители в рамките на ОПЕК да увеличат производството, за да намалят цените.

"Монополът ОПЕК трябва да помни, че цените на петрола се увеличават и те не правят нищо по въпроса. Те дори вдигат цените, а Съединените щати защитават много от членовете на картела срещу много малко пари. Това трябва да е политика и в двете посоки. НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ СЕГА! " - написа Тръмп в сряда, когато американците отбелязваха националния празник - Денят на независимостта.

"ОПЕК не определя цените на петрола в последните 30 години, определят ги пазарите", каза Ардебили.

"Вие налагате санкции на големите производители, основатели на ОПЕК, и после искате от тях да намалят цените. От кога нареждате на ОПЕК? Вашите туитове повишиха цените с най-малко 10 долара за барел", добави той.

Цените на петрола се покачиха рязко през последните месеци, като цената на барел удари многогодишен връх от около 78 долара в сряда. Цените на международния бенчмарк Брент са нараснали с повече от 60% през последните 12 месеца, отбелязва Бизнесинсайдър.

Туитът на Тръмп в сряда идва само няколко дни преди срещата на ОПЕК във Виена, и по-малко от седмица след като картелът на петролните производители се съгласи да увеличи продукцията с между 600 000 и 800 000 барела дневно.

Скоро след обявяването на сделката Тръмп съобщи, че е сключил отделно споразумение със Саудитска Арабия за увеличаване на производството с "може би до 2 000 000 барела".

Според Ардебили обаче подобни сделки дискредитират ОПЕК.
Подкрепи Economic.bg