Иран се подготвя за санкциите от САЩ, Европа спешно изпълнява сделки

В същото време Техеран трябва да се справя с протести и стачки

Иран се подготвя за санкциите от САЩ, Европа спешно изпълнява сделки

Един от новите самолети, доставени на Иран от френско-италианския производител ATR

Снимка: БТА

Иран започна да се подготвя за предстоящото връщане в сила на санкциите от САЩ срещу страната. В същото време Техеран трябва да се справя с протести и да се бори срещу корупцията, която подкопава правителството на президента Хасан Рухани, пише AFP.

Близкоизточната държава от дни се сблъсква с внезапни протести и стачки в много градове, застрашени от недостиг на вода. Друга причина за митингите е и гняв спрямо политическата система в Иран. Местните журналисти са съобщили за голямо струпване на жандармерия в неделя през нощта в градчето Карадж – ядро на недоволството. Достъпът до интернет в района е бил спрян – част от съгласуваните усилия на властите да блокират съобщаването за смута в града. Тези усилия включват и голямо ограничаване на правата на чуждестранните журналисти в Иран.

САЩ във вторник ще наложат нови санкции срещу близкоизточната държава, след като през май президентът Доналд Тръмп реши страната му да се оттегли от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. В неделя американският държавен секретар Майк Помпео потвърди, че Вашингтон ще наложи санкциите, и обясни, че натискът върху Техеран е с цел противопоставяне срещу „зловредните ирански действия”.

Европа от друга страна дори и в последния момент изпълнява договореностите, които има с Иран и които няма да са възможни за финализиране, когато санкциите от САЩ влязат в сила. Euobserver съобщи, че в неделя иранският авиопревозвач Iran Air е получил от френско-италианския производител ATR пет пътнически самолета.  ATR е сред компаниите, чийто бизнес с Техеран ще бъде засегнат от американските рестрикции.
Коментари: 0