Ирландия спъва исканите от Лондон търговски преговори с ЕС

Дъблин настоява за яснота ще бъде ли въведена твърда граница със Северна Ирландия

Ирландия спъва исканите от Лондон търговски преговори с ЕС

Представители на Ирландия настояват за конкретни уверения по въпроса за граница със Северна Ирландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, преди Великобритания и Европейския съюз да могат да обсъждат бъдещите си търговски отношения, пише британското издание Daily Express. Медията се позовава на изтекли в медийното пространство документи относно Brexit.

Ирландската граница остава политически въпрос с критично значение, по който екипите от Лондон и Брюксел не успяха да постигнат съгласие, както и относно гражданските права и законопроекта за Brexit. Труден е въпросът как да бъде избегнато въвеждане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, когато Великобритания напусне европейските единен пазар и митнически съюз.

Новият документ разкрива, че Дъблин конкретно уверения относно бъдещето на ирландската граница преди да позволи продължаването на каквито и да било търговски преговори.

Информацията идва като тежък удар за британския премиер Тереза Мей и правителството ѝ, които се стремят да започнат търговски преговори във възможно най-кратък срок. Целта е да бъдат разсеяни страховете на бизнеса относно бъдещето след Brexit.

Дейвид Дейвис, британският министър по въпросите за Brexit, цитиран от Financial Times, отхвърли отправени от Брюксел предупреждения, че Северна Ирландия може да има нужда да остане в единния пазар и митнически съюз на ЕС след излизането на Великобритания от Блока. Той коментира, че правителството в Лондон няма да приеме каквото и да било решение на граничния въпрос, което заплашва конституционния и икономически интегритет на Великобритания.

Коментари: 0