Десетте най-големи производителя на петрол

CNBC ги подреди спрямо добива през август 2017 г., дни преди да бъдат обявени нови мерки от ОПЕК за намаляване на доставките с цел да се преодолее срива на цените

Десетте най-големи производителя на петрол

Снимка: Pixabay

ОПЕК и руските власти призоваха наскоро водещите световни производители на петрол, както във,  така и извън картела, да постигнат консенсус и да се ограничи предлагането до края на 2018 г.

Очаква се на следващото си заседание през ноември ОПЕК да обяви разширяване на съкращенията в предлагането и след месец март.

В последните дни петролът поскъпна до над 60 долара за барел.

CNBC обръща поглед към 10-те водещи световни производителя на петрол, които се призовават да подкрепят непрекъснатите усилия за изчистване на световните доставки.

Вижте кои страни попадат в Топ 10 на най-големите производители:

10. Норвегия

Норвегия е добивала 1,57 млн. барела на ден през август, което е спад спрямо 1,62 млн. през юли, според последните данни, публикувани на уеб сайта на JODI.

9. Ангола

Ангола, член на ОПЕК и вторият по големина производител на петрол в Африка, през август е изпомпвала 1,68 млн. барела дневно. За трети пореден месец страната е увеличила производството на петрол.

8. Мексико

Мексико е произвела 1,94 млн. барела дневно през август, като за трети пореден месец страната е намалила доставките на петрол.

Преди обявяването на плановете на ОПЕК да се намали производството до края на 2018 г., заместник-министърът на енергетиката на Мексико съобщи, че страната все още не се е консултирала с картела.

Няколко производители, които не са от ОПЕК, включително Мексико, подкрепиха организацията.

7. Нигерия

Нигерия е добивала около 1,99 млн. барела на ден през август, според оценка на JODI. Най-големият производител в Африка заяви, че ще вземе предвид производствените лимити, след като продукцията им се стабилизира. ОПЕК обяви, че не разчита на Нигерия и Либия, защото вътрешните конфликти предизвикаха големи спадове в производството и в двете страни миналата година.

6. Венецуела

Венецуела е произвеждала 2.1 млн. барела дневно през август, което е малко по-малко от количеството, реализирано през предходния месец.

В началото на октомври венецуелският министър на петрола Еулогио дел Пино заяви, че коалицията ОПЕК и не-ОПЕК ще се опита да ангажира още 16 страни-производителки на петрол, за да подкрепи усилията за ребалансиране.

Икономиката на страната пострада много силно от ниските цени на петрола.

5. Канада

Канада е произвеждала през август 3,12 млн. барела на ден, според данните на JODI, което е лек спад спрямо юли.

4. Ирак

Ирак, вторият по големина производител на ОПЕК, е изпомпвала през август 4,38 млн. барела на ден, а през юли - 4,4 млн.

Багдад все още трябва да намали продукцията си до нивата, за които се съгласи миналата зима.

3. САЩ

САЩ е произвеждала през август 9,43 млн. барела дневно, трети пореден месец на ръст.  

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо призова в началото на октомври американските производители на шистов петрол да подкрепят плановете на картела за намаляване на глобалните доставки, като предупреди, че скоро може да са необходими безпрецедентни мерки за ребалансиране на пазара. Северноамериканските шистови производители са допринесли за увеличението на американската продукция тази година с 10%, според Ройтерс, въпреки опитите на ОПЕК и други производители като Русия да намалят доставките с цел да подкрепят цените.

2. Саудитска Арабия

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия е изпомпвала 9,95 млн. барела дневно през август, като за първи път от май пада под 10 млн.

Най-големият производител на картела е осигурил лъвския пай от съкращенията след въвеждането им през януари.

1. Русия

Русия изпревари Саудитска Арабия като най-големия производител на суров петрол от декември 2016 г. Страната, която не е член на ОПЕК, е произвеждала 10,34 млн. барела дневно през август, лек спад спрямо предходния месец.

ОПЕК си партнира с други големи износители, най-вече с Русия, за да запази дневните доставки от около 1,8 млн. барела за пазарите до март. Целта е да се намалят световните запаси от суровини и да се преодолее пресищането, което срина цените в последните три години.

Коментари: 0