\"Искате да спра дъжда ли? Преди можех, сега - не\"

Бойко Борисов, премиер и лидер на ГЕРБ

Цитат на деня:

\
872 ~ 1 мин. четене
"Какво искахте? Да спра дъжда ли? В предишния мандат можех, сега не мога". Това каза на шега премиерът Бойко Борисов по повод наводненията от последните дни по време на парламентарен контрол.

Според него критичната ситуация сега не била заради язовирите. Трети месец при глинести почви на места водата не се оттичала. Той провел тази сутрин и среща с ръководството на прокуратурата, за да се обсъди ситуацията. Само 15 язовира нямат собственик, поясни още Бойко Борисов. С тях се ангажирали областните управи.

Премиерът обясни, че няма как да се източат язовирите посред зима. Освен това дъждовете били непредвидени - по 100 литра на квадратен метър. Нито един язовир не е причина за бедствията, изтъкна Борисов.

По думите му от 268 язовира в страната вече 99% са с изяснена собственост.  Язовирите в предаварийно състояние не създават проблеми, по данни на управляващите. От ГЕРБ настояха темата с наводненията да не се използва политически.

Има заведени 17 проверки и производства за незаконна сеч и лошо стопанисване на язовири, отново реагира министър-председателят, вече по-спокоен. Казахме си кой каквото имаше да каже, седнете и го вижте закона, настоя още министър-председателя. По думите му има теми, по които всички депутати можело да намерят консенсус. Такива били незаконната сеч и язовирите.


Подкрепи Economic.bg