„Ислямска държава“ планира „Eвропейски 11 септември“

Групировката подготвя координирани едновременни атаки в различни европейски страни

„Ислямска държава“ планира „Eвропейски 11 септември“
3731 ~ 2 мин. четене

„Ислямска държава“ (ИД) вероятно планира „Eвропейски 11 септември“ и вече набира хора за тази задача, предупреждават експерти по антитероризъм, цитирани от AFP.

„За съжаление си мисля, че случилото се през 2015 г. е нищо. Движим се към Европейски 11 септември: едновременни атаки в един и същи ден, в няколко страни, на няколко места. Нещо напълно координирано. Знаем, че терористите работят върху това“, заявява служителят, пожелал анонимност.

Той добавя, че хората от Европа, наети от ИД, са били обучени да се върнат и да извършат терористични атаки в родните си страни.

„Те разполагат с необходимите фалшиви документи, владеят отлично езика, имат къде да отседнат и разполагат с нужните оръжия. Спираме много от тях, но трябва да признаем, че сме претоварени. Някои ще се измъкнат, някои вече успяха“, обяснява експертът.

„Профилите се променят. Свидетели сме на завръщането на ултра радикални елементи, закалени в битка, които е трябвало да останат там“, допълва той.  

„Преди се срещахме главно с хора, които бяха сгрешили и не осъзнаваха, че войната може да бъде болезнена. Но сега виждаме такива, които осъзнават какво правят и се придържат към избрания от тях път“, пояснява служителят.

Полковник Юбер Боно, ръководител на френския елитен отряд за борба с тероризма заявява, че властите в момента се опитват да съкратят времето, необходимо за реакция при подобни атаки.

По думите му терористите са се нуждаели само от 20 минути за атаката в концертната зала „Батаклан“. На полицията й е отнело повече от 2 часа да щурмува обекта, тъй като са се опитвали да установят вътрешното разположение на сградата и това на нападателите в залата.

Боно добавя, че ситуациите, при които се вземат заложници, са се променили през годините.

„Заложниците са само буфер, за да се забави реакцията на силите за сигурност. Ако не се намесим възможно най-бързо, ще има повече жертви. Това е урокът, който трябва да научим от атентатите от 13 ноември. Той трябва да промени начина ни на противодействие“, обяснява полковникът.   

„Трябва да прилагаме хирургическа намеса, възможно най-бърза и силна“, пояснява той.

Докато правителствените сили се учат от грешките в миналото, ИД също се обучава, за да се справя по-добре. Един от ключовите уроци за нападателите е да стоят далеч от телефоните си, които често помагат на службите да ги проследят. Терористите вече не разчитат изцяло на експлозивите, тъй като те оставят следи.   

Смята се, че около 4000 европейци са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД, 1000 от които вероятно са се върнали към западноевропейските държави като Великобритания, Франция и Германия. Някои от тях са под наблюдение от страна на властите, докато други са успели да се скрият от погледа полицията.

Подкрепи Economic.bg