\"Ислямска държава\" заплаши да взриви Белия дом, Айфеловата кула и Биг Бен

Продължават битките за ключовия град Тикрит

\
172 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) отправи поредните си заплахи срещу Запада в ново аудиопослание, прехванато от американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE), пише в. "Кориере дела сера".

На записа говорителят на джихадистката групировка Абу Мухамад ал Аднани се заканва, че тя ще взриви Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула. "Ако Западът и САЩ искат крепостите на ИД, то ИД иска Париж, Рим и Андалусия, но преди това ще взриви Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула", заяви Ал Аднани. 

Междувременно най-влиятелният шиитски духовник в Ирак, великият аятоллах Али ас Систани, призова правителството да засили подкрепата си за шиитските милиции, които се бият срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" редом с армията, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението на Ас Систани, предадено от негов представител по време на петъчната молитва в свещения за шиитите град Кербала, беше направено в момент, когато иракските правителствени сили, подкрепяни от шиитски милиции, предприемат мащабна офанзива, за да си върнат контролирания от ИД град Тикрит. Говорителят на аятоллаха Ахмед ас Сади освен това призова кабинета да изплати забавените заплати на много шиитски бойци - факт, който определи като неприемлив.

В същото време известен сунитски проповедник призова властите да не позволят на шиитските милиции да извършват атаки за отмъщение в родния град на сунитския диктатор Саддам Хюсеин, предаде още АП. Шейх Абдел Сатар Абдул Джабар спомена за случаи на изгаряне на домовете на сунити от шиитски бойци по време на битката за Тикрит.

Подкрепяните от Иран шиитски милиции изиграха ключова роля във възвръщането на територии от "Ислямска държава", подкрепяйки иракските армия и полиция в боевете. Представители на САЩ изчислиха, че до 20 хил. бойци от милициите може да участват в боевете за Тикрит.

Коментари: 0