Испания обяви извънредно положение

Премиерът Педро Санчес наложи вечерен час и забрани пътуванията между регионите в определени случаи

Испания обяви извънредно положение

Снимка: БТА

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви извънредно положение в неделя в опит да ограничи ръста на новите случаи на коронавирус, налагайки вечерен час и забранявайки пътуванията между областите в определени случаи, предава Reuters.

Живеем в екстремна ситуация. Тя е най-сериозната през последния половин век“, каза той на пресконференция след заседание на кабинета.

Мярката влиза в сила от неделя вечер и ще изисква всички региони, с изключение на Канарските острови, да наложат вечерен час на гражданите – до 23 ч.

Извънредното положение ще се нуждае от одобрение от парламента, за да продължи повече от 15 дни. Санчес поиска парламентът да одобри удължаването му до 9 май.

Все по-голям брой региони призоваваха правителството да приложи мярката. Испания наложи една от най-тежките блокади в началото на пандемията и след това отпусна ограниченията през лятото.

Подобно на много други европейски страни, през последните седмици в Испания се наблюдава втора вълна на Covid-19 и ръста на заразените там е един от най-високите в Западна Европа. Общият брой на случаите се е увеличил до малко над 1 млн. души в петък, докато броят на починалите е близо 35 хиляди.

Според нивото на риска пътуването между регионите може да бъде забранено, ако местните власти вземат такова решение. Изключения могат да се правят при наличието на обосновани причини, като работа. Движението в регионите също може да бъде ограничено с локални блокади.

Коментари: 0