Испания въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната

През този период засегнатото лице трябва да остане у дома или на квартира и може да излезе само за да закупи храна,

Испания въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната

Снимка: Pixabay

1880 ~ 2 мин. четене

Хората, пристигащи в Испания от чужбина, трябва да спазват 14-дневна карантина. Това гласи заповед на Министерството на здравеопазването, публикувана днес. Тя ще се прилага от този петък, 15 май, и ще бъде в сила по време на извънредната ситуация там.

"По време на периода на деескалация трябва да се засилят мерките за санитарен надзор и хигиенния контрол за всички международни пътници, за да се избегне появата на вносни случаи", се обяснява в текста.

В самата заповед се посочва, че в много от европейските страни са въвели 14-дневни карантинни периоди за пътуващите, влизащи на техните територии.

"Благоприятното развитие на епидемиологичната ситуация" в Испания и "началото на деескалацията“ изискват засилване на мерките за контрол като се вземе предвид разпространението на вируса в световен мащаб. За да се предпази населението от разпространение на вируса е необходимо да се прилага 14-дневна карантина за хората, които идват от чужбина“, се казва в заповедта.

Тези 14 дни ще бъдат отчетени от деня след пристигането на пътника в Испания. През този период засегнатото лице трябва да остане у дома или на квартира и може да излезе само за да закупи храна, лекарства или стоки от първа необходимост или да посети здравно заведение. При всички пътувания ще бъде задължително да носите маска.

С министерската заповед се установява и задължението на лицата в карантина да спазват всички хигиени и/или предпазни мерки за предаване на коронавируса, особено по отношение на контакта със съжителите. През тези две седмици здравните власти могат да се свържат с пътниците, за да ги проверят. Ако се появят симптоми като треска, кашлица, дихателни проблеми, общ дискомфорт или други симптоми на covid-19, трябва да се свържат във здравните служи в съответния регион.

Изключенията за прилагане на карантина ще се прилагат за трансгранични работници, превозвачи и екипажи на авиолинии, както и здравни специалисти, които ще изпълняват своята работа, при условие че не са контактували с хора с диагноза covid-19.

Подкрепи Economic.bg