Истанбул се приближи до България с новото мегалетище

Летище „Истанбул“ бе символично открито от Ердоган вчера

Истанбул се приближи до България с новото мегалетище
Новото мегалетище "Истанбул", което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България. Аеропортът е по-близо до българската граница в сравнение с летищата "Ататюрк", разположено в европейската част на мегаполиса, и "Сабиха Гьокчен", на азиатското крайбрежие на Истанбул.

Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България. Летище "Истанбул" бе тържествено открито вчера, в деня на националния празник на страната, от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на висши държавни представители, сред които бе и министър-председателят на България Бойко Борисов.

"Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна", заяви Ердоган при откриването му.

А защо летището ще се казва "Истанбул? 

Държавният глава обясни, че "само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел, затова решихме да го наречем на неговото име".

Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн. пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн. души годишно и до 200 млн. души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света. 

Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на него.

Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02.00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от "Ататюрк" на "Истанбул", съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.

Първите полети от летище "Истанбул" по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните - за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.Общественият транспорт от града до новото летище през първите 2 месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище "Ататюрк" ще продължи да функционира като авиопорт, но ще се ползва за карго полети. 
Коментари: 0