Истината за 6-часовия работен ден в Швеция

Само 1% от шведите работят над 50 часа седмично

Истината за 6-часовия работен ден в Швеция
5438 ~ 2 мин. четене

Швеция влезе в заглавията през 2015 г., след като беше съобщено, че страната ще премине към 6-часов работен ден.

Работодатели в Тойота център в най-големия шведски град Гьотеборг заявиха, че служителите са по-щастливи, дружеството има по-малък оборот, но печалбите нарастват, след като компанията въведе по-краткото работно време преди повече от 10 г.

Добрите резултати накараха редица други шведски компании да приложат същата мярка. Новината бързо се разпространи в Интернет и се появиха множество призиви намаляването на работното време да се въведе и в други държави, пише в. Independent.

Най-големият шведски сайт за работа Indeed обаче разкри, че решението за 6-часов работен ден може да не е толкова революционно, колкото изглежда. Сайтът изнесе данни, че в Швеция има нулево търсене за 6-часов работен ден или кратка работна седмица и никоя фирма все още не е пуснала обява за работа с подобни условия.

Според Тара Синклеър, главен икономист в Indeed, това не означава, че 6-часовият работен ден в Швеция е мит.

„Това по-скоро е знак, че шведите вече са изградили устойчив баланс между работата и личния си живот. Въпреки че темата за 6-часовия работен ден се разпространява като горски пожар в Интернет, това просто не е толкова шокиращо за тях“, обяснява Синклеър.

Годишен отпуск, майчинство и работа

Гражданите на Швеция имат 25 дни годишен отпуск, а родителите имат право да отсъстват от работа в продължение на 480 дни след раждането или осиновяването на дете. Този период от може да се поделя между двамата родители.

Само 1% от шведите работят повече от 50 часа седмично, в САЩ тази цифра е 11%. Това означава, че за година средностатистическият швед работи 144 часа по-малко от средностатистическия американец.

В същото време броят на обявите за работа „с гъвкаво работно време“ остава постоянен през последните 2 г., докато броят на търсенията за тези условия действително е намалял. В САЩ търсещите работа с гъвкаво работно време нарастват ежегодно.  

„Гъвкавостта на работното време вече не е странно нововъведение, а очаквана част от всяка професия“, отбелязва Синклеър.

Цената на работата

По-дългите работни часове често водят до сърдечно-съдови заболявания и инсулти, според публикуван наскоро медицински доклад.

Компаниите, въвели 6-часов работен ден, не отчитат намаляване производителността на труда. Но психолози предупреждават, че по-кратките работни дни може да поставят работниците под допълнителен натиск да вършат повече за по-кратко време.

„Рискът е, че хората могат да започнат да работят по-интензивно и да се опитват да свършат повече работа за по-кратък период от време, което в крайна сметка би увеличило напрежението, вместо да го намали“, твърди Гейл Кинман, професор по професионална психология в Университета в Бедфордшир.

Подкрепи Economic.bg