История на глемпинга по света и у нас

Да спиш сред природата с всички удобства на дома

История на глемпинга по света и у нас

Глемпингът е най-модерното течение в къмпингуването. През настоящия сезон то нашумя до такава степен, че хората дори почти спряха да обръщат внимание на традиционното къмпингуване. Справка в Google Trends показва, че през тази година търсенето на ключова дума glamping е нараснало с 25% спрямо миналата, пише българският къмпинг портал Camping.bg.

А замисляте ли се кога и откъде се е появило това наименование – съчетанието на glamorous и camping? И дали всъщност глемпингуването е наистина нова мода или е съществувало много отдавна назад във времето? Графиката на Google Trends сочи, че думата glamping за първи път е търсена през юни 2007 г. А уикипедия твърди, че самото наименование е измислено през 2005 г., но не дава информация от кого и по какъв повод.

Ясно е единствено, че това се е случило в Обединеното кралство. Самият начин на престой сред природата обаче датира от много по-отдавна. Още през 12 век по времето на Чингис хан монголските племена са живеели в юрти с кръгъл дървен под. В днешно време някои хора в Монголия все още живеят в подобни палатки, които имат страхотна устойчивост на вятър.

Този тип шатри се намират и по най-луксозните глемпинг комплекси в Европа и Америка.През 16 век шотландския херцог на Атол устроил на крал Джеймс V и майка му прекрасно глемпинг преживяване в планината. Там херцогът вдигнал пищни палатки и ги обзавел като своя собствен палат. По приблизително същото време, при пътуванията си от една военна мисия на друга, османците транспортирали огромни дворцови палатки за султана.

Цели екипи от занаятчии пътували с армията, за да издигнат и поддържат тези имперски дворци. Те имали изящна украса, избродирани платна с флорални мотиви в различни цветове, копринени завеси с вплетени метални нишки. В началото на 20 век се наблюдават друг вид наченки на глемпинга. През 20-те години богатите британци и американци пътували на сафари в Африка.

Но въпреки, че отивали на приключение, те не желаели да жертват комфорта и лукса, в който живеят по принцип. Затова сафари палатките им обикновено били с персийски килими, огромни легла и били обслужвани от готвач. И така, постепенно това течение стига до наши дни. Самото понятие глемпинг може и да съществува от 2005 година, но става наистина известно през 2013 г., когато попада в заглавията на медиите. Ирландия оглавява класацията за най-често търсене в Гугъл, следвана от Великобритания.

И това е логично, предвид високия стандарт на живот там, красивите природни гледки и традициите в къмпингуването в тези държави. Защо къмпингът израства до глемпинг? Глемпингът, освен луксозно къмпингуване, е наричано още бутиков къмпинг, делукс къмпинг или удобен къмпинг. Той всъщност не е нищо повече от това да спиш сред природата с всички удобства на дома. При него имате всичко най-добро от къмпингуването като:

Директен достъп до природата

Истории и романтика край лагерния огън

Шумът на реката или на дъжда върху палатката

Песента на птиците по изгрев слънце

Безкрайно много време със семейството или с приятелите

Чист и свеж въздух

При глемпингът обаче преодолява неудобствата на традиционния къмпинг като:

Да носите цялото си къмпинг оборудване

Да спите на неравна земна повърхност

Да се потите от жега или да замръзвате от студ

Да спите на спадащ или не добре надут дюшек

Няма да спите в тесен спален чувал

Няма да се притеснявате, че палатката ви може да пропусне, ако ви завали дъжд

За някои хора именно тези неудобства са романтиката на традиционното къмпингуване, с което излизат от обикновената си градска среда и им помага да си отпочинат. Други хора обаче не могат да се лишат от това да спят в огромно и удобно легло, в меки пухени завивки, миришещи на цветя и да слушат как съчките пукат в камината.

И естествено, всяко нещо си има цена.Сайтът glampinghub.com предлага над 1000 места за глемпинг настаняване в Европа. Цените за нощувка на човек започват от около 25 евро и на места достигат до почти 900 евро. Срещу сума в този широк диапазон ще откриете всички видове глемпинг услуги – дървесни палатки, юрти, сафари палатки, винтидж каравани, типита, природосъобразни къщи. Най-много възможности предлага Великобритания, следвана от Франция, Испания, Италия и Португалия. А България?

Няма да се учудите, ако кажем, че България липсва на картата на glampinghub.com. За радост това не означава, че си нямаме глемпинг. Къмпинг Къпиновски манастир е първият, който предлага дървесни палатки в България. А в къмпинг Кромидово може да се настаните в типи срещу скромната сума от 20 евро на вечер. За да не ви разочароваме, ще кажем, че имаме и още един глемпинг – Eden Retreat се намира в с. Паламарца край Попово. Той предлага настаняване в типи палатки и в дървени къщи. Разполага с веранда с басейн, луксозно обзаведена кухня с всички удобства и услуги като пране, готвене, гладене. А цените започват от 55 евро за нощувка. Вероятно ще се запитате кой стопанисва тези глемпинги.

И докато стопаните на къмпинг Къпиновски манастир са предприемчиви българи, които само за няколко години успяха да изградят съвършен къмпинг изцяло по западен образец, то другите два къмпинга се стопанисват от британци, чийто продукт е насочен предимно към чужденци. Ще се ориентират ли и българските туристи към подобен вид настаняване, за да се развие то и в България, предстои да разберем през идните години.

Коментари: 0