IT фирмата зад е-преброяването взе нова държавна поръчка за 6 млн. лв.

ScaleFocus ще прави информационната система на Комисията за финансов надзор, като отново бе единствен участник в търга

IT фирмата зад е-преброяването взе нова държавна поръчка за 6 млн. лв.

Снимка: ScaleFocus

16795 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Българската софтуерна компания ScaleFocus, на която бе поверена и системата за електронното преброяване, спечели нов голям договор за предоставяне на информационни услуги на държавата. Този път той е с Комисията за финансов надзор (КФН) и е на стойност 5.75 млн. лв. с ДДС (4.79 млн. лв. без ДДС), като вече е официално подписан.

Срещу тази сума фирмата ще трябва да проектира, разработи, внедри и след това да поддържа Единна информационна система за нуждите на Комисията. Софтуерът ще трябва да бъде основният инструмент на експертите в КФН, чрез който да извършват основните си дейности, става ясно от обществената поръчка.

Договорът е сключен на 11 август 2021 г., като компанията има 24 месеца за изпълнението. Сделката се финансира по ОП „Добро управление“.

Както и в надпреварата за платформата на НСИ за Преброяване 2021, така и в тази за системата на КФН ScaleFocus се оказа единственият участник, подал оферти за двата търга.

Πpипoмнямe, чe cиcтeмaтa зa eлeĸтpoннoтo пpeбpoявaнe пpeтъpпя няĸoлĸo пocлeдoвaтeлни cpивa в пъpвитe двa дни oт ĸaмпaниятa – нa 7 и 8 ceптeмвpи. B cлeдвaщитe дни xopaтa пpoдължaвaxa дa cъoбщaвaт зa пpoблeми c oнлaйн пpeбpoявaнeтo. Впоследствие се изясни, че възникналите проблеми се дължат не на срив на самата система за преброяване, а на проблеми с базовата инфраструктурата, върху която тя работи. 

Това е извън контрола и обхвата на Scalefocus като изпълнител на доставката. Ние сме доставили, конфигурирали и тествали системата на определената от възложителя инфраструктура“, изтъкнаха в позиция до Eonomic.bg от софтуерната компания. 

HCИ oфициaлнo пoиcĸa yдължaвaнe на oнлaйн пpeбpoявaнeто, така че да бъдат компенсирани пропуснатите възможности гражданите да се възползват от опцията. 

*Статията е обновена на 16 септември с включването на уточняващ коментар от страна на Scalefocus.

Подкрепи Economic.bg