IT секторът става определящ за българската икономиката

Годишният ръст е 20-30%, каза Светлин Наков от „СофтУни“

IT секторът става определящ за българската икономиката
3842 ~ 1 мин. четене
IT секторът в България расте с по 20-30% годишно и след няколко години той ще бъде структуроопределящ за българската икономика. Това каза съоснователят на софтуерния университет „СофтУни“ Светлин Наков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. „Технологичният сектор ще изпревари дори туризма, а това може да се случи без особени инвестиции“, смята той и добавя, че най-големият проблем пред разширяването на високотехнологичната индустрия в България е липсата на квалифицирани кадри.

Според Начев това е един от най-динамичните сектори. „Това, което е успешно в момента, след две-три години няма да работи. Ето защо са нужни гъвкави обучителни организации, създадени от хора, които са практици“, добави той.

По неговите думи търсенето на програмисти е огромно, но те просто не се създават в достатъчна степен. "Ако имаме 60-70 хил. завършващи, не можем да направим половин милион програмисти. Ако направим 7000 на година, ще е някакъв невероятен успех", коментира още той.

Светлин Наков твърди, че индустрията ще се развие много бързо, защото новите технологични пробиви имат шанса да въздействат в изключително голям мащаб и да променят цели индустрии.

"Автономните коли, например, доскоро не бяха възможни, въпреки че от 10-15 години се работи по тях. Но сега се получи пробив и цяла една индустрия ще бъде повлияна от това", обобщи съоснователят на "СофтУни". По думите му днес пробивът е преди всичко в т.нар. машинно обучение.Подкрепи Economic.bg