Италианският регулатор глоби Google със 102 млн. евро

Американската компания ограничава достъпа на приложения до Android Auto и така спира конкуренцията

Италианският регулатор глоби Google със 102 млн. евро

Снимка: БТА

316 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Италианският антимонополен орган заяви, че е глобил Google със 102 млн. евро за злоупотреба с господстващото си положение при мобилните операционни системи и приложенията. Според регулатора американският технологичен гигант не позволява на определени приложения да работят свободно на Android.

„Чрез Android и магазина за приложения, Google има господстващо положение, което му позволява да контролира обхвата на разработчиците на приложения върху крайните потребители“, се казва в изявлението на регулатора, цитирано от Reuters. Антимонополният орган добавя, че почти три четвърти от италианците използват смартфони, работещи с мобилната операционна система, която е собственост на Google.

Регулаторът смята, че американската корпорация не е позволила на JuicePass, приложение за услуги за електрически превозни средства от Enel X, да работи на Android Auto. Мобилно приложение, разработено от Google, проектира функциите на Android устройствата на таблото на автомобилите. Така се дава възможност на различни приложения за смартфони да се използват при шофиране. Антимонополният орган смята, че така технологичният гигант несправедливо ограничава използването на апликацията на италианския стартъп, като същевременно благоприятства Google Maps.

Американската компания не дава достъп на приложението до Android Auto от две години, което може да компрометира способността на Enel X да изгради потребителска база, пише още регулаторът.

Коментари: 0