Италия мисли да глобява при „прекомерно“ теглене на пари

Предложението предизвика недоволство от страна на малките компании, които често отказват да приемат плащания с карта

Италия мисли да глобява при „прекомерно“ теглене на пари

Италианските политици обмислят радикален план за демотивиране на гражданите да плащат в брой и за понижаване на обема укрити данъци, пише Bloomberg. Идеята е следната: на хората да се предложат данъчни облекчения, ако погасяват задълженията си по електронен път, а в същото време да им се налага санкция, ако теглят пари в брой над определен месечен лимит.

Италия, която е една от страните в ЕС с най-високи данъчни ставки, през 2016 г. е загубила 107.5 млрд. евро под формата на избегнати данъци или неотчетени суми, за които се дължи данък. Нивото на укриване на данъци в страната е около 30%.

Понижаването на кешовите плащания и насърчаването на електронните разплащания ще трябва да извърви дълъг път, за да окаже ефект върху сивата икономика, която съставлява над 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Магазините, ресторантите и останалите малки италиански компании често отказват да приемат плащания с карта, аргументирайки се с високите банкови такси или повредени ПОС терминали. Много от въпросните фирми не декларират платените в брой суми.

Любопитното е, че предложението за месечен лимит на сумите, които могат да бъдат изтегляни в брой, както и за санкция, ако въпросният лимит бъде надхвърлен, идва от италианския тинк-танк Confindustria, който лобира за интересите на местните компании. Същевременно именно фирмите са сред най-укриващите данъци с ниво на недекларирани обороти, които са почти 19 пъти по-високи, отколкото на гражданите.

Собствениците на малки компании побързаха да разкритикуват идеята на Confindustria, а освен това редица политици, включително крайнодесния популист Матео Салвини, я определиха като мярка, подходяща за ерата на Съветския съюз.

Други инициативи за понижаване употребата на кеша също бяха обект на много спорове. Гуверньора на Европейската централна банка (Марио Драги) бе принуден да защитава решението си да спре печатането на банкнотите от 500 евро, тъй като критиците му го обвиниха, че е повел война срещу парите в брой.

Поддръжниците на кешовите плащания се аргументират, че то предоставя анонимност и по този начин защитава от зловещото и все по-всеобхватно следене от страна на държавните служби.

Въпреки това тенденцията в Италия е да се понижава употребата на пари в брой и от този месец местните банки трябва при всякакви трансакции в рамките на месец на суми над 10 хил. евро да уведомяват звеното срещу пране на пари на италианската централна банка.

Коментари: 0