Ивелина Василева: ТЕЦ-овете нямат достатъчно пари за новите екоизисквания

Председателят на комисията по околната среда и водите предупреждава да не сме по-амбициозни, отколкото можем да бъдем

Ивелина Василева: ТЕЦ-овете нямат достатъчно пари за новите екоизисквания

Снимка: Economic.bg/Архив

Изпълнението на по-високите екологични изисквания към предприятията, които работят с местни въглища, би наложило непосилни инвестиции от тяхна страна. Това каза във Варна председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР. Тя добави, че правителството има твърда позиция, с която искаме от Европейската комисия отлагане както на по-високите ограничения на допустимото замърсяване с въглеродни емисии, така и за монтиране на допълнителни системи за пречистване.

По думите ѝ по проблема има пълно единодействие от страна на изпълнителната и законодателната власт и президента. „Позицията на България е ясна. Да не бъдем по-амбициозни от това, което е реалистично, защото ние трябва да съхраним икономиката си, която до голяма степен разчита на въглищата местно производство“, каза Василева.

Тя напомни, че 40% от енергийният микс в България се формира от ТЕЦ-овете с местни въглища. „България консолидира мнението си и с други държави от Европа, заедно с Полша. Германия също се присъедини към тези държави, които не желаят да бъдем свръхамбициозни, защото има риск да загубим и конкурентоспособността си. Има риск и в социален план - близо 100 000 човека са ангажирани в това производство“, каза тя.

Припомняме, че след 2021 г. влизат в сила по-строгите правила за емисиите от електроцентралите за вече действащите електроцентрали на територията на ЕС. България обаче се присъедини към коалицията, оглавявана от Полша, за обжалване на решението на Европейската комисия за новите екологични норми за големите горивни инсталации. Ако ЕК не одобри дерогацията, европейската директива за най-добри налични практики за големите горивни инсталации може да затвори поне три ТЕЦ-а в комплекса „Марица-изток“ – двете американски централи, държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и „Брикел“.
Коментари: 0