Google е допуснал 13 заразени приложения в магазина си

Те са изтеглени общо около 600 хил. пъти и дават достъп на трети страни до телефона

Google е допуснал 13 заразени приложения в магазина си
Няколко игри в магазина за приложения на Google са премахнати заради открит злонамерен софтуер в тях. Вирусът дава достъп на трети страни до чувствителна потребителска информация, а също така показва нежелани реклами, докато се използва устройството, пише Business Insider.

Експертът по сигурността Лука Стефанко от компанията за цифрова сигурност ESET откри, че игрите съдържат злонамерен софтуер и публикува техните имена в профила си в Twitter. Общо 13 приложения бяха премахнати след това, всички от един и същ разработчик - Luiz O Pinto.

Всички игри са вид тренировъчни симулатори с различна тематика, като състезания с луксозни автомобили или управление на пожарни автомобили. Но нито една от игрите всъщност не работи, твърди Стефанко. След инсталирането на някоя от игрите тя иска от потребителя да изтегли допълнителен софтуер, наречен „Игрален център“. Този допълнителен елемент получава пълен достъп до устройството на потребителя и дисплейните реклами. Също така е възможно да бъде регистриран нежелан интернет трафик, което понякога може да се отрази на месечната сметка.

Две от приложенията са набрали популярност в Google Play Store, което ги е направило видими за много хора. Според Стефанко игрите са инсталирани над 560 000 пъти.
Осигуряването на безопасно и сигурно изживяване за нашите потребители е нашият най-важен приоритет. Приложенията нарушават правилата ни и са премахнати от Google Play Store, е коментарът на компанията.

Според Стефанко обаче това не е задоволителен отговор и смята, че ако наистина безопасното и сигурно изживяване на потребителите на Android е важно за Google, няма как да бъде допуснато подобно приложение да стане толкова популярно.

Препоръката на експерта е, ако сте изтеглили някое от приложенията от списъка, да върнете фабричните настройки на устройството, след като направите резервно копие на снимките, текстовите съобщения и всичко останало, което е важно. Ако това е прекалено драстично, можете да опитате да деинсталирате зловредното приложение и да изтеглите антивирусен софтуер като Malwarebytes, например.
Коментари: 0