Изборът на кариера става все по-сложен с революцията на технологиите

Причината се крие в динамичната среда и раждането на изцяло нови професии

Изборът на кариера става все по-сложен с революцията на технологиите

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Четвъртата индустриална революция, базирана на автоматизацията и обмена на данни, вече си е отворила вратата към живота на обикновения човек. Изкуственият интелект се намества дълбоко в процесите на работа и макар че той ще изземе функциите на много служители, анализаторите са категорични, че също така и ще доведе до раждането на още повече нови професии. Този тренд ще проличи ясно още в идните десетина години, а според доклад на Dell и калифорнийската тинк-танк група „Институт за бъдещето“ през 2030 г. 85% от работните позиции ще са напълно различни от сегашните. Това отваря много възможности за развитие, но и прави избора на кариера малко по-сложен. 

„Причината е в големия избор и динамичната среда“, коментира Даниела Петкова от HP България, по време на конференцията Дигиталната трансформация на професиите, организирана от JA Bulgaria. Тя обърна внимание на бурното технологично развитие, което ще промени пазара на труда из основи. Любопитна особеност според нея е и това, че големи компании с десетилетна история изчезват, а стартъпи, родени в нечий гараж, бързо заемат опразнените места. В този контекст е и прогнозата, че в топ 500 на Fortune ще има все повече не американски играчи. 

Петкова изтъкна и промяната на клиентите, която ще повлияе на самото производство. То ще е все по-персонализирано и с опция дори да бъде прехвърлено в ръцете на самия потребител, доколкото това ще позволяват усъвършенстващите се 3D принтери например. 

Друга основна тенденция е концепцията за Интернет на нещата (IoT), коментира Красимир Петров, директор на дирекция Конвергентна мрежа и услуги в A1. Тя стои в основата на идеята за „умни“ автомобили, градове и държави, а случването ѝ също ще доведе до нови професии. Според Петров внедряването на IoT първо ще се отрази в сфери като здравеопазване, сигурност, публични услуги и мобилност. Очакванията са, че иновацията ще помогне за по-добра свързаност и ефективност във всяка от тях.

Критичен аспект от IoT бъдещето е този за сигурността – сфера, в която и сега се усеща глад за специалисти, а в бъдеще той ще се ожесточи значително, ако такива не се подготвят от сега. Коментирайки характеристиките на технология, базирана на обмена на огромни количества данни, Красимир Петров посочва, че хакването на отделно устройство ще е незначителен проблем в сравнение с киберпробив в IoT платформа. 

По отношение на автоматизацията експертът е категоричен, че тя няма да измести хората от пазара на труда. Идеята е роботите да поемат повтаряемата работа, но тънкостите ще продължат да се осланят на интуицията и емоциите, смята Петров. Според него вземането на решения ще остане в ръцете на хората, а механизацията на процесите ще освободи повече време за друг тип дейности. 

За работещите в условията на цифрова трансформация ще е са много по-важни гъвкавостта и креативността. „Формата ще е лесно сменяема и чуплива, по-важно е съдържанието“, изтъква Боряна Йотова от финтек компанията FactSet. Тя 

Във видео обръщение еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел за пореден път обърна внимание на нуждата от по-добри цифрови умения. Тя напомни, че не след дълго 90% от работните места ще изискват поне базови дигитални знания и способности. Затова ЕК предвижда ръст в бюджета за обучения в тази област. Габриел спомена настоящата програма на за трансграничен стаж, по която вече се обучават няколкостотин младежи със стипендия от Комисията. 
Коментари: 0