Избухващо начало на 2021 г. за Apple

Това е второто поредно тримесечие на компанията с двуцифрен ръст във всички категории продукти

Избухващо начало на 2021 г. за Apple

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Apple отчете силно тримесечие, като обяви ръст на приходите от 54% спрямо миналата година, както и значително по-силни печалби от очакваните от Уолстрийт. Акциите на компанията скочиха с над 4% по време на късната търговия в сряда, пише CNBC. Това е второто поредно тримесечие на Apple с двуцифрен ръст във всички категории продукти.

Най-важната продуктова категория за технологичната компания – iPhone, бележи повишение от 65.5% спрямо миналата година. Продажбите на Mac и iPad също се справят добре, като компютрите отчитат ръст със 70.1%, а таблетите близо 79% на годишна база.

54-процентният скок на общите продажби донесе 89.58 млрд. долара приходи на гиганта от Купертино, като очакванията на анализаторите бяха за 77.39 млрд. долара. Само приходите от iPhone възлизат на 47.94 млрд. долара при прогноза за 41.43 млрд. долара.

Услугите, на които Apple залага все повече през последните години, са генерирали 16.9 млрд. долара за компанията, докато очакванията бяха за приходи от 15.57 млрд. долара. На годишна база ръстът е 26.7%.

Брутният марж скача до 42.5%, а анализаторите прогнозираха 39.8%.

Apple обяви, че ще увеличи дивидента си със 7% до 22 цента на акция. Също така разреши обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара, което е значително по-високо от миналогодишните 50 млрд. долара и 75-те милиарда долара за 2019 г.

Apple не зададе точни очакванията ѝ за тримесечието, приключващо през юни. Като цяло компанията е пестелива по отношение на прогнозите за приходите по време на пандемията, която вся дълбока несигурност сред бизнеса. Все пак финансовият директор на компанията Лука Маестри заяви пред анализатори, че компанията очаква приходите за април – юни да отбележат двуцифрен годишен скок – въпреки недостига на чипове.

Коментари: 0