Изместиха Хийтроу от най-голям международен хъб

Бурният растеж на Emirates изведе Dubai International на върха

Изместиха Хийтроу от най-голям международен хъб
Автор: Стилиян Гребеничарски

Лондон Хийтроу вече не е най-големият международен пътнически разпределителен център, пише Bloomberg. През 2014 г. английското летище е детронирано от аеропорта в Дубай, благодарение на силния ръст при Emirates и рекордния брой самолети с широк корпус, които компанията придоби.

Международното летище в Дубай е увеличило броя на пътниците си през изминалата година с 6,1% до 70,5 млн., почти всички, от които са пътували от и до дестинации извън страната. Международният трафик, преминал през Хийтроу е възлязъл на 68,09 млн. пътници.

В допълнение на това, ремонт на една от пистите на Dubai International намали с една четвърт за 80 дни капацитета му. Това попречи на аеропорта на задмине Хийтроу и по общ брой пътници, където английското летище регистрира 73,4 млн.  

Дубай използва успешно своето стратегическо географско положение на пътя между Европа, Африка, Азия и Близкия изток, за да се установи като трансферен център за междуконтинентални полети. В допълнение на това, агресивната инвестиционна политика превърна Emirates в най-големия превозвач за задгранични пътувания в света.

Емирството изгражда и допълнителен терминал на летището Ал Мактум, с който капацитетът му може да надхвърли 200 млн. пътници годишно, колкото приблизително е ограничението на двете писти на Хийтроу. Дубай планира да свърже двете си летища с 52-километрова линия на местното метро.

Световен лидер по общ брой пътници е Хартсфийл-Джаксън в Атланта, където е базата на Delta Airlines - 96,2 млн., следвано от основното летище на Пекин – 86,1 млн. И при двете основният генериран трафик е от вътрешни полети. По данни на Международния съвет на летищата, през 2013 г. Хийтроу остава трети, следвано от Токио Ханеда, Чикаго О’Хара и международното летище на Лос Анджелис. Dubai International заема седмата позиция. Организацията предстои да обяви данните си за 2014 г.

Коментари: 0