Износителите на дървесина излизат на протест

Над 100 фирми ще фалират и ще оставят 8000 души без работа след забраната за експорт, обявиха те

Износителите на дървесина излизат на протест
300 ~ 2 мин. четене

Протест подготвят фирмите-износители на дървесина заради приетия наскоро мораториум върху експорта на необработен материал, който ще важи 3 месеца. Над 2000 души се очаква да подкрепят шествието утре пред Народното събрание, обявиха представители на бранша по време на пресконференция, предаде БГНЕС.

Търговците на дървесина, които негодуват срещу мораториума за износ на дървен материал, заплашиха, че ако не бъдат чути, протестът им ще се разрасне и ще достигне населените места. "Над 100 фирми са заплашени от бърз фалит през следващите три месеца, което ще доведе до съкращаването на близо 8000 служители. Загубите в сектора ще достигнат близо 40 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях са за заплати", алармира износителят Димитър Николов.

Според него мораториумът ще ощети държавния бюджет с 29 млн. лв., 4 млн. лв. загуби ще понесат пристанищата, а с 6 млн. лв. ще бъде ощетен транспортният сектор. Освен това забраната противоречи на принципа за свободно движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Представителите от бранша изразиха мнение, че това няма да спре незаконната сеч, но ще нанесе непоправими последствия за законната. С 20% ще спаднат приходите на държавните горски предприятия, а износителите на дървесина ще трябва да заплатят неустойки по сключените от тях договори.

Търговецът Огнян Огнянов заяви, че мораториумът е популистко решение, взето след тенденциозна кампания и че преди налагането му, мнението на износителите не е било чуто.

"Вместо да се налага мораториум, трябва да има стимули за износ, защото в момента в горите има около 500-600 хил. куб. м. паднали дървета. По тях ще започнат да растат лишеи и ще станат неизползваеми", поясни лесовъдът д-р Бойко Неделин. Той уточни, че България не изнася дървесина, а асортименти, които не могат да се реализират на българския пазар. 600 хил. куб. м. заминават за Турция, а 300 хил. куб. м. годишно отиват в Гърция. Незначителна част от останалия дървен материал отпътува към други страни от ЕС.

Коментари: 0