Изолацията като възможност за учене на нови бизнес умения

Работа в екип, умение за слушане с разбиране и бързина са сред основните умения за успех в работата, казват експерти

Изолацията като възможност за учене на нови бизнес умения

Снимка: pixabay

1576 ~ 2 мин. четене

Хората по цял свят в момента са принудени да живеят в изолация, за да се спре разпространението на коронавируса. Този начин на живот определено не е за предпочитане, но този период трябва да се използва за развитието на нови умения, за да може хората да се чувстват по-уверени и мотивирани, казва Намрата Мърлидхар, маркетинг директор в LinkedIn Learning пред CNBC.

Здравната криза свързана с пандемията от коронавирус за икономиката означава съкращаване на работни места или намаляване на заплатите на хората. Следователно много от хората, които са загубили работата си вследствие на тази криза имат много свободно време, но голямо ограничение по отношение на дейностите, които могат да извършват. „Опитайте се да намерите начин за научаване на нови умения, докато сте си у дома. По този начин, когато се завърнете на работа ще се чувствате по-сигурни, от друга стра, пък ще имате възможност и да намерите нова работа“, казва Мърлидхар.

Джо Кресуел, експерт по кариера в сайта за работни места Glassdoor, заяви, че нарастващият брой на безработните е „доказателство, че в този период от годината е изключително важно всеки да подобри уменията си, защото конкуренцията е голяма“.

„Това ще помогне на всички онези, които са загубили работата си да се завърнат на работа, чувствайки се по уверени или дори да сменят сферата, в която разботят“, казва още тя. Сред основните умения, които са важни по думите на Джо Кресуел са възможността за слушане с разбиране, интерпретиране на попадената информация, както и възможност за бързо и адекватно изпълнение на поставените задачи.

Организационните умения също за от изключително голямо значение, казва Кресуел. „Важно е и да можете да спазвате зададените ви срокове, както и да може да разботите под напрежение и да можете да вършите много неща едновременно“, казва още тя.

Доминик Харви, директор на британския сайт за работа CWJobs, насърчава хората във временния отпуск, в който в момента се намират, да търсят безплатни онлайн курсове, за да разширят своите знания и умения, като добави, че самият той наскоро е започнал дигитален курс по маркетинг в Google.

Друга платформа е edX, която има набор от безплатни онлайн курсове, от топ университети като Харвард, например. Учебна платформа Coursera пък има както безплатни, така и абонаментни курсове, включително курсове за меки умения като „Подобряване на комуникативните умения“ от бизнес училището Wharton.

„Хората, които започнат някакъв курс, то той със сигурност ще им е от полза, защото бъдещите им работодатели, както и HR-рите ще оценят активността ви дори и в такива времена“, казва Харви.

Подкрепи Economic.bg