Изолацията на възрастните може да продължи до края на годината, предупреди ЕК

Децата и младите хора ще се радват на повече свобода на движение по-рано

Изолацията на възрастните може да продължи до края на годината, предупреди ЕК

Снимка: БТА

10295 ~ 1 мин. четене

Контактите на възрастните хора в Европа с околните може да се наложи да останат ограничени поне до края на годината заради епидемията от коронавирус, предупреди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Знам, че е трудно и че изолацията е тежест, но това е въпрос на живот или смърт. Трябва да останем дисциплинирани и търпеливи. Децата и младите хора ще се радват на повече свобода на движение по-рано от възрастните хора и тези, които вече са заболели“, обясни Фон дер Лайен в интервю пред германския вестник Bild.

Тя добави още, че се надява европейска лаборатория да излезе с ваксина до края на годината. „Без ваксина трябва да ограничим колкото е възможно повече контакт с възрастните хора“, заяви още тя.

За да гарантират, че населението бързо може да бъде ваксинирано, властите вече водят разговори с производители за това да се организира световното производство.Две от водещите в света раборатории са в Европа и се подготвят скоро да започнат клинични изпитания, разкри Фон дер Лайен.

През новата седмица се очаква Европейската комисия да представи стратегия за постепенно завръщане към нормален живот в ЕС. Вече няколко страни, сред които Германия и Австрия разкриха, че планират облекчаване на ограничителните мерки. Според Фон дер Лайен училища и детски градини може да отворят скоро врати.

Ще трябва да се научим да живеем с вируса много месеци наред, вероятно до края на годината“, коментира председателят на ЕК.

Подкрепи Economic.bg