Изтекли са стотици милиони телефонни номера, свързани с профили във Facebook

От компанията твърдят, че няма компрометирани акаунти

Изтекли са стотици милиони телефонни номера, свързани с профили във Facebook

Снимка: Pixabay

Една функция, която Facebook закри вследствие на миналогодишния скандал с Cambridge Analytica, предизвика проблеми отново - снощи стана ясно, че стотици милиони телефонни номера на потребители на Facebook са открити в незащитена онлайн база данни.

Смята се, че сред тях са и милиони телефонни номера на американски Facebook потребители, съобщава CNN. 

Facebook заяви, че няма доказателства, че акаунти са били компрометирани. Въпреки това, най-новото откритие е напомняне, че дори и новите, по-строги политики за сигурност, не могат непременно да се справят с минали злоупотреби с данни.

До април 2018 г. функцията позволяваше на хората да въведат телефонния номер на друг човек, за да го намерят във Facebook. Компанията спря функцията в седмиците след скандала с Cambridge Analytica, защото установи, че „злонамерени лица“ са злоупотребили с функцията за събиране на обществена информация на потребителите на Facebook.

Снощи, почти 18 месеца след като Facebook изключи функцията, TechCrunch съобщи, че изследовател по сигурността е намерил записите на повече от 400 милиона акаунта във Facebook, включително телефонни номера, почиващи в незащитена база данни онлайн.

Говорител на Facebook потвърди пред CNN Business, че изследователят по сигурността е докладвал за базата данни на Facebook и компанията започва разследване. Говорителят заяви, че базата данни съдържа много дублиращи се записи, а компанията смята, че броят на засегнатите потребители е около половината от това, което TechCrunch отчита.

„Този набор от данни е стар и изглежда има информация, получена преди да направим промени миналата година, за да премахнем способността на хората да намират други хора, използвайки техните телефонни номера“, заяви говорителят. „Наборът от данни бе свален и не видяхме доказателства, че профилите във Facebook са били компрометирани".
Коментари: 0